Близо 40% от българите не са влизали в интернет

Животът

17-11-2015, 07:23

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Добрата новина е, че всички български училища имат интернет

България изостава в е-сферата. 37% от населението никога не е използвало интернет. Делът на малки фирми, които търгуват онлайн, е само 6%. Малък е и процентът на гражданите, които си "говорят" през интернет с институциите - само 21 на сто. Това са част от данните в Националната програма "Цифрова България", която очертава задачите до 2020 г. Документът бе публикуван за обществено обсъждане.

Преди дни зам.-министърът на съобщенията Валери Борисов призна, че проблемът в слабото ползване на е-услугите е в липсата на единен електронен ЕГН, който да дава достъп до всякакви администрации, портали и бази данни. Сега се налага непрекъснато да се сдобиваме с различни кодове и идентификатори за е-достъп. Проблем е и това, че отделните администрации не са "скачени" в единна система и няма връзки между различните електронни регистри.

Добрата новина е, че всички български училища имат интернет. Освен това страната ни се представя добре по достъп до бърз интернет със скорост 30 Mbps или повече - с 69% покритие, като целта за ЕС до 2020 г. е 100 процента. Засега само 5% от българите сърфират при скорост над 100 Mbps.

От документа става ясно, че досега сме имали 5 национални програми за цифровизация, около 12 стратегии и множество проекти за е-управление. Горчивата констатация е, че няма особен напредък в тази сфера.