Индонезия по-близо до Варна

Животът

17-11-2015, 15:33

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 3000 българи посещават годишно Индонезия

Индонезийската Шаде ще пее в морската столица

Далечната Индонезия вече една стъпка по-близо до Варна. Това става възможно благодарение на новооткрития офис на консулството на екзотичната държава в морската столица. През 2013 г. правителството даде съгласие Индонезия да открие почетно консулство у нас със седалище във Варна и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Варна и Добрич.

Индонезия определи за свой почетен консул Красимир Симов - собственик и управител на фирма за управление на персонала и фирмените дела. В периода 2002-2004 г. Симов бе председател на Общински съвет във Варна, а от 1995 г. до 2011 г. общински съветник. Преди това - през 2009 г. той подпомогна побратимяването на Варна и Сурабая - втория по-големина и население град в Индонезия. Именно в негова сграда днес бе открит и офиса на консулството.

Индонезия ще покаже свой филм на фестивала "Любовта е лудост" следващото лято. На варненска сцена ще пее и най-популярната тяхна изпълнителка - Нинда, която е определяна като индонезийската Шаде. Поп звездата ще се появи на варненския фестивал "Откритие". 

Освен това предстои побратимяване между Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" с индонезийския морски университет. Това разказа Н.Пр. Бунян Саптомо - посланик на Индонезия в България, по време на откриването на консулството. 

Индонезия е държава с 240 млн. население, които произвеждат 1 трилион долара брутен вътрешен продукт, посочи н.пр. Саптомо, като подчерта, че това дава огромни възможности не само за културно, а и за икономическо сътрудничество. Красимир Симов пък посочи, че вече има запитвания от местни фирми, които желаят да извършват внос от Индонезия. 

Впечатляващи елементи от културата на екзотичната държава бяха представени на откираването. Проф. Андрик Пурвасито нагледно обясни как се създава традиционна индонезийска картина наречена батик. Процесът по създаването и трае две седмици и включва различни техники. Батик може да се рисува върху плат, дърво и други повърхности. За неговото създаване се използват бои и восък. 

Не по-малко любопитен е "Тетаърът на сенките" - традицинно куклено представление, при което куклите са зад платно. Представленията обикновено траят няколко часа и се правят на сватби. В тях се разиграват над 50 сценария с традиционни индонезийски герои. 

Гвоздеят на програмата бе приготвянето и дегустацията на прочутото индонезийско кафе Kopi Luwak, което е и най-скъпото в света. Цената му варира от 700 до 1500 евро за килограм. Прави се от зърна, които преди това са били погълнати от животното палмова цибетка. Преминавайки през храносмилателния тракт на цибетката кафето губи своята киселинност и се обогатява с ензими. 

До откритието на това кафе се стига, преди няколко века, когато индонезийците са под холандско владичество. Холандците внесли кафе и създали кафеене плантации, които да се обработват от индонезийците. На местните фермери обаче не било позволено да консумират от събраното кафе. Нямало обаче как кафеените зърна, да бъдат опазени от цибетката, която ги поглъща. Фермерите започнали да събират изходените от животните зърна. В последствие се оказало, че качествата на кафето минало през цибетка са несравними и далеч по-високи от тези на обикновеното кафе.  Приготвянето му също става по специфичен начин със специален уред.