Нов тип измама – "служители" на Енергото искат лични данни

Крими

17-11-2015, 17:02

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прилага се от няколко месеца, свидетелстват клиенти

Неизвестни лица се представят за служители на "Енерго про" и искат лични данни по телефона, предупредиха от компанията. Новият тип измама се прилага във Варна от няколко месеца, свидетелстват клиенти, които са сигнализирали Енерго-Про. За щастие, до момента няма поддали се на провокацията.

От компанията обръщат внимание, че няма практика служители да се обаждат на клиенти по телефона, за да събират или за да обновяват техните лични данни. Като администратор на лични данни, по силата на Закона за защита на личните данни, Енерго-Про актуализира информацията в своята база данни в Центровете за обслужване на клиенти и по заявената от клиента електронна поща, а по телефон – само в случаите, когато клиентът сам е потърсил компанията и е необходимо да бъде идентифициран, преди да му бъде предоставена исканата информация.

Събирането на лични данни от физически или юридически лица, които не са регистрирани като администратори на лични данни по законовия ред, създават условия за злоупотреби – например фалшифициране на документи и др. От компанията съветват клиентите си, ако получат подобни запитвания, незабавно да се обадят на денонощния телефон и да се обърнат към органите на МВР.