Как ДС се готви за последния сезон на Златни пясъци преди 10 ноември

Най-много агенти са били разположени в хотелите и ресторанти, като за случващото се там сведения са давали 138 служители

133 агенти на Държавна сигурност са работили във варненските курорти Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена през лятото на 1989 г. Други 71 сътрудници пък са заемали различни позиции в "Албена", става ясно от доклад за подготовката на ДС в морския град за последния активен сезон преди промените в България. Документът е подписан от началника на Втори отдел подполковник Стаменов и е публикуван в сборника на Комисията по досиетата "Държавна сигурност и туризмът", разказва Дарик радио.

Най-много агенти са били разположени в хотелите и ресторанти, като за случващото се там сведения са давали 138 служители. ДС е имало свои хора в туристическите фирми, администрацията и дори по плажните ивици, където сътрудниците й са били 8 души.

В доклада се прави анализ за навиците и поведението на туристите от различните държави. За съветските граждани е отбелязано, че са се увеличили сигналите за контакти им с чужденци от Западна Европа и за незаконен обмен на валута. За поляците е посочено, че продължава да съществува проблемът с тяхната "валутно-контрабанда дейност".

"В туристическите курорти и крайморските селища има тенденция за увеличение за посещенията на югославски граждани - мюсюлмани (шиптъри), които избягват хотелските услуги, пребивават продължително с фалшиви регистрации срещу подкуп на администратори, занимават се с морално-разложителна дейност, търговия на паспорти, незаконно извеждане от страната на български граждани и търговия с опиати", е записано в доклада за гостите от западната съседка.

На иранските туристи е обърнато особено внимание, тъй като те също се занимават с "валутно-контрабанда дейност и морално-разложителна дейност".

Транзитно преминаващите турски шофьори провеждат подривна дейност и заедно с другите преминаващи през страната ни граждани на арабски държави са посочени като рисков контингент, тъй като създават условия за проникване на терористи. По линия на международния терор през същата година МВР Варна е използвало 8 агенти.

Интересни подробности за ролята на ДС в туризма разкриват други документи в сборника на Комисията по досиетата. Главните готвачи в ресторантите на "Балкантурист" са проучвани щателно преди назначаването им, разкрива план от 1966 г. относно мерките за предотвратяване отравянията на чужденци. В документа е записано също, че всички работещи в кухните и бюфетите на държавната компания трябва да бъдат проверени и отстранени, ако се установят връзки с "вражески елементи". На вербуваните агенти в заведеният за хранене пък са спуснати инструкции да информират незабавно, ако колегите им не спазват правилниците за обработка и съхранение на храната.

Гриф "Строго секретно" е поставен на документ за извършена проверка на сигнал за лошо обслужване на съветски туристи в курорта "Камчия" през 1976 г. Агент на Второ главно управление на ДС докладва, че на гостите от братската държава се сервират малограмажни порции, в които те намират парчета найлон, хлебарки и паяци. Особено фрапиращ бил случаят, когато летовник открил в салата си косми. Екскурзоводката на групата поискала ястието му да бъде сменено, а готвачът го изсипал в общия казан и отново сипал от него, като преди това разбъркал храната. Не били редките и случаите, когато на съветските граждани сервирали неизмити и развалени домати и плесенясало грозде.

Много лошо впечатление на всички туристи в курорта направил проведеният конкурс "Мис Камчия". Според същия донос журито, оглавявано от зам.-директора на комплекса, не проявило "политическа прозорливост и тактичност" и показало пристрастие към българските участнички. Това обидило представителките на СССР, ГДР и Унгария и дори се стигнало дотам, че немски туристи започнали да скандират "Стига местен локален патриотизъм". След публиката веднага тръгнали слухове, че отличените момичета са любовници на управителите в курорта. Заключението на ген.-лейтенанта, подписал строго секретния доклад, е веднага да бъдат информирани ЦК на БКП и ръководството на Комитета по отдих и туризъм.

През втората половина на 60-те години ДС в Бургас взема специални мерки срещу възможността туристи да снимат цигани и да използват фотографиите за клеветническа кампания срещу България. На катунарите е забранено да се придвижват и заселват край централни шосета и пътища.