Откриха нови видове диви орхидеи

Животът

21-11-2015, 11:55

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В България има 80 вида

Царството на орхидеите в Природен парк "Златни пясъци", наричан често зелената перла на Варна, се увеличи с два нови вида. Това са двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla). Растенията са открити при теренни проучвания в местността "Бежаната”, извършвани в продължение на две години. Така броят на дивите орхидеи, установени на територията на парка, се увеличава на 14, съобщават от Нова телевизия. 

Двурогата пчелица е с височина 10-15 см. Цветчетата му приличат на пчела, откъдето идва името му. То е защитено от Закона за биологичното разнообразие и е в "червения" списък на растенията и гъбите в категория "уязвим". Дребнолистният дремник е също защитен вид.

По време на проучването на две тревни местообитания учените се натъкват и на друг рядък вид от семейство "орхидацея" – обикновената пърчовка. За нея има данни, че се е срещала по тези места, но за първи път сега се доказва съществуването й. Това е една от най-високите орхидеи у нас – достига 60-70 см и впечатлява с виолетовите си цветове, които наподобяват змийски език. Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични и разпространението им по нашите ширини е ограничено. В България обаче се наблюдават 80 вида.Любителите-градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено. Може да се наслаждавате на тяхната красота в естествената им среда. Богата колекция от орхидеи има и в Ботаническата градина на БАН в София, информират още от Нова телевизия.