Орхидееното общество подготвя годишно изложение

Животът

29-11-2015, 11:51

Снимка:

Орхидеено общество

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първото орхидеено общество у нас ще бъде основано във Варна

В природата съществуват 26 000 вида орхидеи и близо 500 000 хибриди, създадени от човека

Първото орхидеено общество в България бе учредено при огромен интерес в Арт-салона на Радио Варна. Основен инициатор е Крум Сотиров - експерт по орхидеите, получил образование в Кралската Ботаническа градина Кю в Лондон и международен лектор. Той изнесе лекция за невероятния свят на орхидеите и отговори на десетки въпроси, с които го засипаха почитателите на красивите цветя.

"Изнасял съм много лекции в САЩ и Канада и познавам отблизо работата на орхидеените общества там. Радвам се, че в родния ми град Варна има такъв голям интерес и се отзоваха толкова хора, за да направим наша организация и тук", каза Крум Сотиров. За учредяването дойдоха ентусиасти от Балчик и Добрич. В плановете на обществото е да приобщи и почитатели от цялата страна. Учредителната сбирка завърши с томбола, на която петима късметлии се сдобиха с интересни видове.

Колекционерите на орхидеи тепърва ще учат от специалисти как да накарат любимото си цвете да цъфне или да отгледат екзотичен вид. В природата съществуват 26 000 вида орхидеи и близо 500 000 хибриди, създадени от човека. Обществото е начин почитателите да разширят познанията си, да се научат на практически умения и да се сдобият с рядък вид, какъвто няма масово по магазините.

В календара на Първото орхидеено общество е включено и голямо годишно изложение, на което като лектори ще бъдат поканени ботанисти и познавачи на орхидеите и вносители на цветя. Обществото има своя страница във фейсбук Orchid Plants, а скоро ще има и свой сайт.