6 месеца пробация за търговец на стоки ментета

Крими

01-12-2015, 17:38

Снимка:

vesti.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Иззетите стоки са оценени на близо 15 000 лева

6 месеца пробация при двете задължителни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители – това наказание наложи Варненският районнен съд на 38-годишeн търговец на стоки ментета. Наказанието бе наложено с присъда в процедура на съкратено съдебно следствие. 38-год. П. Петров бе осъден за това, че в един от магазините на търговски комплекс в курорта Златни пясъци, където той работил като пълномощник на фирмата, стопанисваща обекта, предлагал за продажба стоки от защитени марки, в нарушение на разпоредбите на Закона за марките и географските означения.

При проверка на 19 юни 2013 г. в търговския обект било установено предлагане на чанти, портмонета и несесери, с поставени върху тях знаци на марките "Прада", Шанел", "Луи Вюитон", "Бос", "Ливайс", "Марк Якобс" и "Хермес", без съгласието на притежателите на изключителните права за тях. Намерените в магазина стоки са оценени на близо 15 000 лева. Според назначената съдебно-маркова експертиза знаците, поставени върху тях, са идентични или сходни със защитените търговски марки и има вероятност, както за объркване на потребителите относно действителния им произход, така и за несправедливо облагодетелстване от известността на оригиналните марки.

38-годишният търговец е с чисто съдебно минало. В негова тежест са направените по делото разноски. Веществените доказателства, предмет на престъплението се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение след влизане на присъдата в сила. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.