Сесия 2: Избират зам.-председатели на Общинския съвет и шефове на комисии

Мисия Варна

02-12-2015, 08:40

Снимка:

Архив/варнаутре.бг

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Двама независими и нова група има вече в местния парламент

За 9 часа днес е насрочено Второто заседание на Общинския съвет. Само месец след като се заклеха местните парламентаристи успяха да направят размествания в състава на съвета, определен с волята на избирателите. Първо Чавдар Трифонов напусна групата на Реформаторския блок и стана независим. Преди 2 дни го последва и Божидар Чапаров от коалиция "Живот за Варна". От регистъра на групите в общинския съвет пък става ясно, че съветниците от БЗНС "Ал. Стамболийски" са се обединили с тези от ДПС. Така в съвета вече има нова група с 5-ма членове, наречена "Център". Досега групите в местния парламент бяха едва 3 - на ГЕРБ, на БСП и на Реформаторския блок, тъй като това бяха политическите сили с над 4 съветници. Според правилника на Общинския съвет за създаване на група са нужни минимум 4-а съветници. Засега други обединения не са регистрирани.

Днес предстои да бъдат избрани зам.-председатели на Общинския съвет. Председателят - Тодор Балабанов от ГЕРБ, беше гласуван още на първата сесия. Досега зам.-председатели излъчваха само групите в Общинския съвет. Което на практика означава, че днес с номинции би трябвало да изляза БСП, реформаторите и новите центристи. Предложени за зам.-председатели на съвета ще бъдат Борислав Гуцанов от БСП и д-р Ивайло Митковски от РБ, научи varnautre.bg. Правилникът на Общинския съвет обаче не ограничвава номинациите за зам.-председатели и освен групите всеки от съветниците също може да издигне свой колега за поста. Така в миналия мандат Снежана Донева остана зам.-председател и след като напусна издигналата я група и стана независима. Което означава, че по-късно днес можем да станем свидетели и на изненади.

Според дневния ред днес трябва да бъдат избрани и председатели на постоянните комисии в Общинския съвет. Именно комисиите разглеждат подробно всички предложения до съвета и одобряват или не влизането им в дневния ред на пленарните заседания, където те се гласуват окончателно, но и най-често без дебат. Със своите 22-ма съветници и заявената подкрепа от няколко страни ГЕРБ на практика могат да разчитат на председателски места във всяка от комисиите. Днес ще сане ясно дали и в този мандат партията с най-много избраници ще допусне представители на други политически сили до шефските места в постоянните комисии. В миналия мандат, например, здравната комисия беше за БСП, социалната - за ДПС (по-късно СДС-ДА), архитектурната - за "Нашият град", спортната и БКС също бяха отстъпени. Засега е известно само, че Даниела Димова, Николай Георгиев и Славчо Славов от ГЕРБ най-вероятно ще запазят председателските места съответно на комисиите по култура, европейски проекти и образование. По всичко личи, че здравната комисия ще бъде оглавена от бившия зам.-кмет по здравеопазване д-р Лидия Маринова, а предложението за социалната комисия ще е Марица Гърдева. Очаква се Станислав Иванов да бъде предложен за ПК "Финанси и бюджет", а Юлияна Боева - за "Собственост и стопанство". В миналия мандат те оглавяваха съответно комисиите за структурата на Общинския съвет и правната.

Варненският Общински съвет има общо 15 постоянни и 4 временни комисии. За сравнение Столичният общински съвет работи с едва 13 постоянни комисии, а временни се създават само по конкретни казуси. Във Варна със статут на временни комисии са "Структури и общинска администрация", "Опазване и възпроизводство на околната среда", "Борба с корупцията и корупционните практики", които на практика работят през целия мандат.