Ортопед-травматолог сбъдва големите мечти на малките хора

Животът

03-12-2015, 10:46

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Операциите по удължаване на крайници вече са с традиции във варненската МБАЛ "Св. Анна"

Мечтата на всяко малко дете е да порасне. За родените с ахондроплазия, които са едно на 50 000 новородени, обаче сбъдването на това съкровено желание неизменно е свързано с лекарска намеса.

Такъв е случаят на 6-годишно момиченце от Благоевград. Детето е пациент на д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на варненската МБАЛ "Света Анна". Световноизвестната методика за "порастване" на деца, родени с рядката диагноза, от години е запазена марка в практиката на д-р Живков. Малката пациентка от Благоевград е седмото българче, на което ортопедът-травматолог помага да порастне.

На 6 години момиченцето е високо 94 см. Първото влизане в операционната ще й даде възможност да порастне само за половин година с 12 см. Следващите два етапа от интервенциите ще позволят на детето да повиши ръстта си общо с до 40 см.Лечението по удължаването на крайниците протича в три етапа. Д-р Живков го провежда по станадрите на най-добрите клиники в света. Преминал е серия от обучения и практики в Англия, Турция и САЩ, където е сертифициран за високоспециализираната дейност.Ортопедът-травматолог ползва последно поколение външни фиксатори за удължаването на крайниците на родените с ахондроплазия, както и за други вродени аномалии, които се поемат от Центъра "Фонд за лечение на деца". Съвременната методика за лечение позволява на децата, по време на лечението с помощта на фиксаторите, да живеят нормалния си живот и дори да ходят на училище, коментира д-р Живков.За да се предприеме удължаване на крайниците, е нужно малките пациенти да са навършили 6 години. "Порастването и нормализирането на крайниците – горни и долни, е изключително важно за родените с нисък ръст. То им дава възможност да се самообслужват и да живеят пълноценен живот в обществото на "гигантите", категоричен е медикът. В практиката си той вече има и респектиращото повишаване на ръстта и изправяне на крайниците на 13-годишно дете с 18 см еднократно. Успехът на методиката, която прилага, не пречи на д-р Живков да мечтае скоро да заработи и по най-новите способи, прилагани вече отвъд Океана – с т.нар. самоудълаващ се пирон, който се имплантира в крайниците на пациента и позволява удължаване с минимални белези след интервенцията. Това вече е стандарт в козметичното увеличаване на ръста в САЩ, обяснява специалистът от Варна.