Съдът отхвърли искането за касиране на вота за съветници във Варна

Мисия Варна

04-12-2015, 15:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсват конкретни възражения или данни за възникнал спор между членове в СИК по отчитане на действителните и недействителните гласове

Административен съд – Варна потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Варна за избор на общински съветници. Съдът  потвърди Решение №392 от 27 октомври 2015 г. на ОИК - Варна, с което е определена общинската избирателна квота, извършено е разпределението на мандатите по кандидатски листи на политическите партии, коалиции и кандидати, получили гласове не по-малко от общинската избирателна квота, и е обявен резултатът от проведения избор за общински съветници в Община Варна.

Съдът установи, че липсват конкретни възражения или данни за възникнал спор между членове в секционни избирателни комисии по отчитане на действителните и недействителните гласове, както в хода на изборния процес, така и при установяване на изборният резултат. Установената от съда проверка се извърши в аспекта на Решение №9 от 26 ноември 2009 г. на Конституционен съд по конституционно дело №8 от 2009г.

Поради липса на своевременно въведено оспорване съдържанието на протоколите на СИК, съдът ги съобрази като официални удостоверителни документи, чиято материално доказателствена сила не бе оборена. Съдът отхвърли жалбите като неоснователни.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.