Мисионери в бели престилки спасяват живота на хиляди деца

Животът

05-12-2015, 09:02

Снимка:

VarnaUtre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във варненската университетска болница "Св. Марина" създават Център за иновативни терапии и авангардни технологии в диабета

16 лекари, 33 медицински сестри и 11 санитарки от Първа детска клиника във варненската университетска болница "Св. Марина" всяка година спасяват живота на хиляди деца от Североизточна България.

Това са хора, които са приели професията си като мисия, свидетелстват майки на малчугани, попаднали в най-тежкото интензивно отделение към клиниката. Една от жените е Антоанела Ставрева, чийто син Иван преди година оцелял след остра бъбречна недостатъчност. Болестта била придружена с рязко вдигане на кръвното - резултат от диабет тип 1. Никой в семейството не подозирал за състоянието на 12-годишното момче, което месеци преди това, провокирано от първите прояви на пубертета, решило да отслабне. Няколко години по-рано му направили изследвания, които показали, че леко наднорменото му тегло не се дължи на хормонален проблем, а на нерационално и прекомерно хранене.

"В рода ни няма хора с диабет и не знаехме какви са симптомите. Радвахме се, че Иван сваля килограми, а прекомерната употреба на газирани напитки и оплакванията, че е уморен, считахме за нормални за трудната възраст, в която навлизаше", припомня си майка му. На 28 август миналата година обаче на Иван рязко му прилошало, получил и бъбречни болки. От спешния център в многопрофилната болница "Св. Анна" веднага го насочили към клиниката в "Св. Марина", където бързо поставили диагнозата - диабет тип 1. "За мен беше като гръм от ясно небе, но в най-черния момент медиците ме накараха да им повярвам и безусловно да приема и следвам съветите им. Това спаси сина ми", категорична е Антоанела.

За 20 дни в интензивното Иван претърпял няколко животоспасяващи хемодиализи, последвани от комбинирано лечение. "Ще запомня всички - от санитарките до лекарите. Работят не само бързо, професионално и в синхрон, но и много внимателно с малките пациенти. Намират време да окуражават и децата, и родителите им", твърди майката на Иван.

От клиниката той си тръгва с щадящата и прецизна инсулинова помпа. Дават му я експериментално за месец, а в това време семейството събира нужните близо 8000 лв., за да я купи. Иван я ползва и днес, като благодарение на нея може да живее като останалите си връстници. Разделя ги само менюто. Вместо мазни дюнери, семокласникът хапва храни с по-ниско съдържание на въглехидрати и повечко плодове, като въвежда сам и нужните данни в устройството, регулиращо дозите инсулин. Разхожда домашния любимец - пойнтер, играе бадминтон, но страстта му е футболът. Мечтае да стане футболен мениджър, проучил е, че във Франция е най-доброто училище за такива кадри и затова заляга над уроците за вход в езикова гимназия. Все още не е приел новото си състояние, макар че всяко зло е и за добро - напълно здрав човек на тази възраст рядко е дисциплиниран и се храни здравословно, казва Антоанела. Синът й хитрувал само с отчитането на кръвната глюкоза, заради което трябва да си боде пръстите 5 пъти на ден. И тук лекарите отново помагат - насърчават го и му помагат със съвети, които по-трудно приема от родителите си.

Родителите на Иван са категорични, че детските интензивни отделения, в които лекарите са отдадени на мисията да връщат живот, трябва да получават цялата подкрепа на държавата и обществото. Радват се, че ще са сред първите в страната, които ще ползват услугите на създадения наскоро в "Св. Марина" Център за иновативни терапии и авангардни технологии в диабета (ЦИТАТ-Д), ръководен от проф. Йотова. Чрез него се осигурява всекидневен дистанционен контрол на 45 малки пациенти от целия Североизток, страдащи от диабет тип 1. Всички те ползват инсулинови помпи. 30 са ги получили от дарители, които покриват и месечните разходи за консумативи от около 300 лв., докато касата включи щадящата терапия в позитивния си списък. "ЦИТАТ-Д бе създаден отново с помощта на десетки фирми, творци и общественици. След 5 г. борба успяхме да въведем този златен стандарт, който гарантира ефективен контрол и намалява до минимум риска от усложнения", коментира проф. Йотова.