Министерство на отбрана реже безплатните пътувания на военните с влак

Парите

07-12-2015, 08:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Промяната е опит за орязване на социалните придобивки на армията след оттеглените драстични промени

Министерствата на отбраната и на транспорта предлагат да бъде премахната привилегията за безплатно пътуване на военните с БДЖ. Промяната е предвидена в Наредбата за железопътни превози на военни товари, техника и войски, която е публикувана за обществено обсъждане.

Новите текстове предвиждат изцяло да отпадне главата, която се отнася за пътуването на военнослужещи. Според сегашните текстове военни и цивилни от Министерството на отбраната и армията, както и членовете на семействата на кадровите военнослужещи ползват т.нар. пътни пари, които им дават право да пътуват с железопътен транспорт за сметка на бюджета на МО.

Промяната е опит за орязване на социалните придобивки на армията след оттеглените драстични промени, внесени от финансовия министър Владислав Горанов в Закона за бюджета за 2016 г. и оттеглени впоследствие заради масовите полицейски протести. Реформата, предложена за целия сектор "Сигурност", предвиждаше годишният отпуск да бъде намален от 30 на 20 календарни дни, обезщетенията при напускане и пенсиониране да имат таван от 10 брутни заплати, а процентът прослужено време да бъде включен в заплатите и да спре да расте.

Парламентарната комисията по бюджет и финанси не подкрепи и текста в Закона за държавния бюджет да се определя размерът на порционните пари. Правителството беше решило, че 80 лв. месечно са достатъчни. Така порционът ще продължи да се определя със заповед на министъра на отбраната. Комисията подкрепи предложението на правителството от 1 януари 2016 г. базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите да бъде 380 лв., т.е. колкото и през тази година.