Пътуваме без виза в 132 държави

Животът

07-12-2015, 08:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България изпреварва по този показател и почти всички държави от групата БРИКС

Оказва се, че българският паспорт е доста силен документ. По този показател ние се нареждаме в 14 група заедно с Литва, а динственият балкански съсед, който ни изпреварва е Гърция. Иначе казано сме на 38 място. Това означава, че българите могат да пътуват без виза в 132 държави по света, както и латвийците, съобщава БГНЕС.

В първата група попадат британци и американци, които могат да се предвижват свободно в 147 държави по света. Във втора група са германците, южнокорейците и французите. Те пътуват без виза в 145 страни. В трета група – Италия и Швеция - броят на държавите, които могат да посещават без виза са 144. Четвърта група, където са страни като Финландия, Дания, Япония, и която фактически оформя първата десетка, броят е с една по-малко 143. Нашите съседи са доста след нас. Румънците, с които се сравняваме непрекъснато през последните 10 години, могат да пътуват без виза в 128 страни, което ги поставя в 17 група.

България изпреварва по този показател и почти всички държави от групата БРИКС, включваща най-бързо развиващите се икономики в света или поне доскоро бяха такива. Най-близко до нас са бразилците. Те могат да пътуват без виза в 128 държави и попадат в групата на нашите северни съседи – 17-та. Русия и Китай, две традиционно по-затворени държави с доста ограничения при пътуванията както на своите граждани, така и на чужденците, които ги посещават, са съответно в 35 и 45 групи. Руснаците и китайците могат да пътуват без виза в 98 и 74 държави съответно. А индийците... при тях имаме пълно съвпадение на група и брой държавни, в които пътуват безвизово – 59 на 59. Толкова възможности дава и грузинският паспорт. Затова не трябва да ни учудва силното желание, с което грузинците – намиращи се на еднаква географска ширина с нас, само че от другата страна на Черно море – искат да влязат в евроатлантическата общност.