Пламен Манушев ще съдейства за създаването на моряшка мисия

Животът

07-12-2015, 15:17

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята е на капитан от морската столица и може да стане факт посредством законови промени

Народният представител от ПП ГЕРБ-Варна вицеадмирал о.р. Пламен Манушев се ангажира да съдейства за създаването на специализирана моряшка мисия във Варна. Идеята е на капитан от морската столица и може да стане факт посредством законови промени и одобряване на проект от Международния моряшки синдикат ITF. Капитанът представи концепцията си по време на приемен ден на Пламен Манушев с граждани.

"Докато пътувам по света, по време на плаванията ми, винаги ми е правило силно впечатление колко ефективно работят моряшките мисии в пристанищата. На практика това е едно помещение с изградена инфраструктура, което помага за по-доброто битуване на моряка. Оборудвано е с интернет, зона за релакс – с фитнес, билярд и дартс, малко заведение, подсигурени са микробуси. Идеята е, ако корабособственикът например е неблагонадежден, или пък има загубен член на екипажа, своевременно да бъдат алармирани местните власти. И нещо елементарно – да се подсигури връзка на моряка с близките му", разказа Андриян Стойков. И визира пресен пример от практиката си, по време на последното му плаване, при което местната моряшка мисия в Румъния е съдействала на изоставени моряци.

Пламен Манушев заяви, че приветства идеята на варненеца и ще представи концепцията му в министерството на транспорта.Гражданинът даде пример и с възникнали проблеми във Варна, където наскоро заради грешка на помощник-капитан, кораб се бе наклонил опасно и екипажът бе принуден да нощува на студа през зимата. "Ако съществуваше подобна мисия на пристанището във Варна, проблемът би могъл да бъде разрешен за много кратко време. Варна е моряшки град и трябва да има такова звено. Този град трябва да започне да живее с морето си", разсъждава Стойков. Световната практика е ITF да финансира мисията, подпомоган от големи компании, разчита се и на помоща на църквата. В Румъния финансират структурата, разчитайки на средства от пристанищни такси, които се събират чрез прилагането на евродиректива.Народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Манушев даде отговор на капитана и относно бъдещето на Фериботния комплекс в Белослав: "Част от Фериботния комплекс вече е предадена от Българските държавни железници на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Оператор все още е БДЖ. Предстои догодина комплексът да бъде прехвърлен изцяло на "Пристанищна инфраструктура". Тя ще го развие като самостоятелна единица, след което се очаква да заработи пълноценно, а не както в момента – да е на загуба.По време на приемния ден на народния представител от ГЕРБ-Варна проблемът си споделиха и собственици на малки фотоволтаични централи, построени с европейско финансиране. Хората се оплакаха, че са обречени на фалит след влезлите в сила промени в закона за енергетиката, довели до намалява изкупната цена на произвежданата от тях електроенергия.