В две училища са открити опасни метални съоръжения

Животът

08-12-2015, 11:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Инспекторатът във Варна провери 128 училища

В две училища – във Варна и в Девня, са открити опасни за децата метални съоръжения на спортните площадки. Проверката е разпоредена от Регионалния инспекторат по образованието след тежкия инцидент в Разлог, при който почина осмокласникът Атанас Мишков. Обходени са общо 128 училища във Варна и областта. Инспекторите са направили предписания за отстраняване на нередностите, информира БНТ.

В училище "Св. Иван Рилски" във Варна вече са премахнати двата баскетболни коша, защото са опасни за децата. При проверката е установено, че горната греда на едната от футболните врати е деформирана. От училището ни увериха, че в най-скоро време проблемът ще бъде отстранен.

"Другият проблем е в СОУ "Васил Левски" в Девня, където е констатирано, че са прогнили основите на оградата на спортната площадка. В момента се отработва този проблем и на 9-ти ще бъде приключен ремонтът", обясни пред БНТ Венцеслава Генова, директор на Регионалния инспекторат по образование.Отговорни за живота и здравето на учениците са най-вече директорите на учебните заведения. Те са длъжни да осигурят и безопасни условия на труд за преподавателите. Проблемите в училищата пък се отстраняват със съдействието на съответната община, като собственик на базата.Според ръководството на Регионалния инспекторат по образование, спортната база в училищата във Варна и в областта се поддържа непрекъснато от директорите, съвместно с общинската администрация.