Германия спира бежанците

Животът

14-12-2015, 08:36

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По думите й в Християндемократически съюз има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че страната "драстично ще намали" броя на бежанците. Така тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката й на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, пише Reuters.

Меркел се съпротивлява на натиска, който й оказват съюзници от ХДС за ограничаване на броя на идващите в Германия бежанци, които се очаква да надхвърлят 1 милион тази година.

"В същото време ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето, а това означава, че искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви канцлерът по телевизия ARD.

Меркел, чиято популярност спадна заради подхода й към бежанската криза, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе.

По думите й в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандистите на хора, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции през март и казват, че може да бъдат застрашени надеждите й да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.