Чужди болници връщат българи заради дългове на Здравната каса

Парите

14-12-2015, 09:12

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Касата дължи над 130 млн. лева на европейски клиники, където са пращани родни пациенти

Сумата, която Национална ни здравноосигурителна каса дължи на чужди клиники за лечение на българи надхвърля 130 млн. лв., съобщава в. "Телеграф". Това е причината, поради която там отказват да приемат и лекуват пациенти от нашата страна. Вече има сигнали за такива случаи в Националната пациентска организация. Германия иска спешна среща с нашите власти именно заради дълговете, натрупани в клиниките там.

Тревожният сигнал е на д-р Станимир Хасърджиев. Той уточни, че сумата, която е дължима само по падеж е 60 млн. лв. - това са т. нар.  просрочени задължения, по които вече започват да текат лихви. Той се опасява, че българите ще се превърнат в нежелани пациенти на територията на целия ЕС.

Справка от Министерството на здравеопазването показва, че от началото на годината изпратените в чужди клиники българи са над 200. 123-ма са изпратени по линията на здравната каса. Нашенци пътуват заради онкологични заболявания, трансплантации, сложни операции, които не се правят у нас, тежки очни операции. Статистиката обаче е доста нетопча, защото отчита само хората, потърсили съдействие от нашите здравни власти. Мнозина други се лекуват за своя сметка.

Касата обещава, че ще направи план за разплащане и че проблемът не е чак толкова голям.