Румен Петков: РБ целенасочено се стремеше да блокира съдебната реформа

Животът

14-12-2015, 13:12

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бившият областен управител Иван Великов оглави граждански съвет към АБВ във Варна

Нито един български премиер не е бил изправен пред подобно предизвикателство. Това заяви във Варна заместник-председателят на АБВ Румен Петков относно ситуацията в страната след бламирането на съдебната реформа, последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов и решението на съпредседателя на РБ Радан Кънев да мине в опозиция.

От т. нар. Реформаторски блок целенасочено се стремяха да блокират възможностите за съдебна реформа. Част от предложенията, които те направиха, са противоконституционни, смята Петков, който призова медиите да покажат на обществото как един депутат (б. а. Радан Кънев) апелира за безредие и хаос.

Относно напускането на Христо Иванов, зам.-председателят на АБВ посочи, че е закъснял. "Можеше изобщо да не влиза в това правителство, за да не пречи на съдебната реформа", заяви Петков. Той информира, че АБВ няма намерение да предлага кандидат за правосъден министър, но пък ще предложи серия от промени в съдебния сектор и широка дискусия за борбата с корупцията. Партията е внесла и законопроект за съдебната власт, припомни Петков.

Според него АБВ е най-успешната партия в кабинета, защото нейният представител в него – социалният министър Ивайло Калфин е провел успешна социална реформа. Относно възможността за предсрочни избори Румен Петков подчерта, че предвид настоящата ситуацията не само в страната, би било вредно да се върви към дестабилизиране и предсрочен вот.

В АБВ вече обсъждат и кандидатура за президентските избори, като според Петков партията има силни кандидати. "Показахме, че сме партия, която прави избори с политика, а не с други инструменти", коментира Петков, който не скри желанието си да види Радан Кънев като кандидат за президент.

Граждански съвет пък е сформиран към варненската структура на АБВ, информираха оше от партията. За негов председател е избран бившият областен управител Иван Великов.