Матиас Курьор: Договорът с "моряците" е най-доброто решение в кариерата ми

Бурабия ме облекчава най-вече в задачата да вкарвам голове

Матиас Курьор е от типа футболисти със 7 живота. Той е далеч от лъскавия футбол на Западна Европа, показва много грапавини, но също така фойерверки и тази характерна за него смелост, която го движи от Нант, през Гинган и Испания, за да го заведе в България. Към това трябва да прибавим и няколко трудни месеца, в които бе в Мартиника, където отново да търси вдъхновението да се занимава с футбол. Решението да замине за България преди малко повече от година вероятно изглежда странно, но Курьор живее нов живот във Варна и е един от любимците на публиката, особено след онзи гол във финала за Купата на България. 

Имаш много странен път във футбола. Престоят ти в Нант бе наистина тежък. Как гледаш на този период сега?

- Наистина кариерата ми може да се определи като странна и с много перипетии. Това обаче ме прави и горд, защото знам къде съм стигнал. Залитах много, но и съумях да отскоча от дъното и съм много щастлив! Що се отнася до Нант, президентът Кита бе дошъл с идеята да направи от клуба един от най-големите във Франция за много кратко време. Следователно, младите бяха натикани в ъгъла. Това се промени по-късно, сега излизат много млади футболисти от школата. Ако аз бях играл повече тогава, ако ми бяха гласували по-голямо доверие, може би щях да покажа качествата си… Но бях млад, не бях готов психически нито да печеля големи пари, нито да стоя на пейката, защото усещах огъня в краката си. Тогава се почувствах напълно изоставен и си позволих да се поддам на емоциите. Не бях готов и да бъда професионалист.

След като си преживял толкова трудности, сега си направо обожаван в Черно море, благодарение на головете и силните ти мачове. Как се справяш с това? Миналото ли ти позволява да стоиш здраво стъпил на земята?

- Честно казано, договорът ми с Черно море за момента е най-доброто решение в кариерата ми! Някой може и да се изненада, но е напълно вярно! Днес вече не губя лесно търпение. Толкова разочарования съм имал, че единствено искам да се възползвам от настоящото щастие и да продължавам да се обогатявам от другите.

Как би определил професионалната си кариера, ако трябва да използваш само 3 думи?

- Кураж, чест, семейство.

Казвал си, че си получил лоши съвети. Какво би посъветвал ти младите?

- Единственият съвет, който мога да дам на младите, е да се вдъхновяват от големите шампиони. Наскоро четох за Коби Брайънт. Животът му е подчинен на баскетбола, работата и желанието да успее. Всичко друго няма никакъв смисъл. Той дори търси съвети от успели бизнесмени. Днес и аз разсъждавам така. Мисля само за футбол, поставям си цели и ги преследвам. „Приятелите“ не смогваш да преброиш, когато всичко върви добре. За жени въобще не искам да говоря. Трябва да умееш да попаднеш в добра среда, това е основното. Точно тук е ролята на семейството. Аз съм изживял всичко това и скромно споделям опита си.

Предлагали ли са ти да споделяш опита си в юношески школи?

- За момента не. Но ще съм щастлив да го направя. В Мартиника има много неоткрити таланти.

Какво става с проекта ти да водиш млади играчи от острова във Франция?

- Не спирам да мисля за него. Вече говорих с някои хора, както и с ръководството на лигата в Мартиника. За момента обаче съм съсредоточен върху кариерата си. В Мартиника има много таланти и искам да направя нещо за моя остров. Пикион например помогна на приятеля ми Кевин Парсемен да подпише договор в американската Мейджър Лийг Сокър. Да се надяваме, че ще има и много други.

Говорил си за трудности в националния отбор на Мартиника. Има ли прогрес и дългосрочна амбиция?

- Има още организационни проблеми, но нещата се подобряват. Аз вече участвах в „Голд Къп“, където се представихме съвсем прилично и направихме равенство като гости на Ямайка. Квалификациите за следващата „Голд Къп“ започват скоро и се надявам да участвам.

Рейтингът ти се вдигна многократно, откакто си в България. Виждаш ли се да започнеш на чисто в нов клуб или искаш да продължиш да изкачваш стъпала в България?

- Ще кажа това, което повтарям и на българските журналисти: тук се отнасят много добре с мен, имам пълното доверие на треньорите и на клуба. Какво да кажа за феновете? Те са невероятни, винаги са били зад мен. Бях усещал симпатиите на хората и в предишните ми отбори, но никога по този луд начин. За мен ще бъде много трудно да играя в друг отбор в България. Ако си тръгна един ден, то ще бъде заради сериозно предизвикателно и за предпочитане е да бъде в клуб в друга държава.

Какво знаеше за българския футбол преди да отидеш там?

- Познавах Стоичков, с когото между другото се срещнах, и палача на Франция Костадинов (смее се). Бях чувал и за двата най-големи клуба тук – Левски и ЦСКА, чиято конкуренция може да се сравни с тази между Пари Сен Жермен и Марсилия.

В Черно море има голяма колония от португалци и испанци. Как си обясняваш това? На какъв език си говорите в отбора?

- Треньорът ни е играл в Португалия, явно има връзки там. Все пак сме трима франкофони в отбора! Аз говоря свободно и испански, така че няма проблем с комуникацията. Наскоро трябваше да започна да уча и английски. Не съм много добър, но вече започвам да се оправям, (смее се)

Събрахте се с Мехди Бурабия в Черно море. Той помага ли ти за тактиката и комуникацията на терена?

- Той ме облекчава най-вече в задачата да вкарвам голове. Мехди е супер футболист, който засега не е имал голям късмет в предишните си отбори. Надявам се той да получи в бъдеще шанс в по-силно първенство. Черно море му даде възможност да играе редовно и да покаже качествата си. Опитвам се да му помогна и да му предам опита си, за да постигне целите си. Той ще успее, това е сигурно.

Каква е атмосферата на мачовете в България?

- Лесно е. Когато гостуваш на Левски или Локомотив (Пловдив) е лудница! Но най-много обичам публиката на Ботев. Тя е невероятна! При нас, в Черно море, не е зле – имаме верни фенове, които ни следват навсякъде. Най-добрата атмосфера тук бе на финала за Купата на България, която спечелихме. Беше истинска лудост!

Как приемат в България административното изхвърляне на ЦСКА? Това дава ли повече шансове на по-слабите отбори?

- За да разбереш колко е популярен ЦСКА, ще ти кажа, че играят в трета дивизия, а дават директно всичките им мачове по телевизията. Играят пред пълен стадион. ЦСКА е много голям клуб. Със сигурност най-популярният. За българския футбол ще е добре бързо да се върнат в елита. Отсъствието им е компенсирано от Лудогорец, който игра в Шампионската лига, въпреки че този сезон се затрудни с конкуренцията.

Какво да ти пожелаем оттук нататък?

- Само щастие! Нека кариерата ми в България да се развива все така добре, нека мрежите да се тресат от ударите ми и да подавам и на другите да вкарват! Здраве за семейството ми и за всички, които обичам. Може и една мъничка женичка като подарък за Коледа! (смее се).