Общината спестила 15 млн. лева от кредитите

Мисия Варна

17-12-2015, 12:01

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общинската администрация беше атакувана и за отделните суми, предвидени за ремонт на детските площадки

15 млн.лева по-малко от общо разрешените кредити е изтеглила община Варна през 2015 г. Според решението на Общинския съвет администрацията е можела да използва общо 43 млн. лева финансиране от облигационни заеми, ниско лихвени кредити и други финансови инструменти. Въпреки това общината е изтеглила всички на всичко 28 281 580 лева.

10 млн. от тях са използвани за недопустимите разходи по европейските проекти. 1,5 млн. са мостово финансиране по тях. От фонд Джесика са изтеглени 1,8 млн. за Юнашкия салон. А облигационният заем за детски площадки и други обекти от капиталовата програма на общината е за 15 млн. лева. Цифрите бяха изнесени от зам.-кметът Пейчо Пейчев, в отговор на обвиненията, че администрацията не е дала информация на Общинския съвет за ползваните кредити.

Изброените суми са описани в актуализацията на бюджета за 2015 г., която може да бъде видяна от всеки на страницата на община Варна. Днес по обед общината сяда на преговори с фонд Джесика и Експресбанк, които съвместно финансират Юнашкия салон. Очаква се след разговорите лихвеният процент, който в момента е 1,9%, да бъде редуциран.

Общинската администрация беше атакувана и за отделните суми, предвидени за ремонт на детските площадки. Според Христо Атанасов липсвала информация за строителните дейности и тяхната стойност. "Всички предвидени средства за всяка от площадките са предварително публикувани, всяка изхарчена стотинка ще бъде отчетена след приключване на процеса. Няма нищо скрито и в мъгла", контрира зам.-кметът Пейчев.

Според Борислав Гуцанов пък не е ясно, дали облигационният заем е бил единствения възможен начин за финансиране на ремонта на детските площадки. Той даде за пример новите автобуси и велоалеи, които можело да бъдат направени още преди 5 години след теглене на кредит, но тогавашната администрация предпочела да изчака, за да ползва европари.

Въпреки словесните престрелки и упреците за недосъбрани данъци и други приходи, актуализацията на бюджета за 2015 г беше приета. По време на дебата стана ясно още, че общината приключва работата по програмен продукт, който ще извади на светло целия туристически бизнес в региона. В обща система ще бъдат вкарани всички процеси, свързани с обслужването на туристите и заплащанто на туристическия данък - категоризация на обектите, местни данъци, задължения към НАП, регистрация в МВР. Така, според Пейчо Пейчее, вече заложените приходи от туристически данък ще бъдат изпълнявани и общината вече няма да има близо 60 млн. лева несъбрани данъци, каквито новия кметски екип завари през 2013 г.