Титлата на Захари Дамянов - равна на олимпийско злато

Спорт

18-12-2015, 14:55

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Спортният министър Красен Кралев награди състезателя и треньора му

Световният шампион по кикбокс /К1/ Александър Петров и световният шампион по карате киокошин Захари Дамянов с личен треньор Емил Костов бяха наградени днес с почетен плакет от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Домакин на събитието бе кметът на Варна Иван Портних, а на официалната церемония присъстваха спортисти и треньори от клубовете.

"Благодаря на Община Варна за добрата спортна база, която ни предоставя – СК "Простор", и на министър Красен Кралев за наградите. Много хора не могат да си представят какъв е този успех – в нашия спорт това е равносилно на олимпийска титла. Постижението на Захари е огромно. Това първенство в Япония се провежда веднъж на четири години. Това означава, че Захари ще е шампион на света в следващите четири години, че Варна ще е шампион на света в следващите четири години, че нашият клуб "Ичи Геки" ще е шампион на света в следващите четири години. Тази титла е значима колкото олимпийската в бягането на 100 метра", обяви Емил Костов. Благодарности за дългогодишната подкрепа изказаха и двамата състезатели.

"За мен е чест да наградя тези момчета, които прославиха града и родината", заяви министър Красен Кралев. Той съобщи, че заедно с кмета Иван Портних работят през 2016 г. Варна да бъде домакин на две мащабни спортни събития – възроденото рали Златни пясъци – Албена, и маратон на морската столица. Амбицията на министерството е във Варна, София и Стара Загора да бъде създадена верига от маратони с общ награден фонд.

Кметът Иван Портних благодари на състезателите за високия спортен дух и отличните постижения, с които утвърждават спортната слава на Варна, а на министъра – за подкрепата.