Руснаци пак купуват имоти край морето

Парите

21-12-2015, 08:09

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нараства и интересът от страна на украинските клиенти към родните ваканционни имоти

Руснаците отново търсят имоти по родното Черноморие. 2016 г. ще бъде период на възстановяване на руската активност на имотния пазар в България, прогнозират от строително-инвестиционната компания Green Life Property Development. "Българският пазар на жилища "втори дом" е пряко свързан с международната обстановка и със ситуацията в рускоговорящите страни. Обезценената рубла и общото усещане за несигурност в Русия бяха истинско предизвикателство в началото на 2015 г. Днес виждаме завръщане на руснаците и очакваме по-активна 2016 г., поне от страна на тези наши клиенти". Това каза изпълнителният директор на компанията Теофил Петров. Ограниченията спрямо руснаците за пътуване в Турция допълнително ще засилят българския пазар, тъй като той ще остане практически без сериозна алтернатива, категоричен е Петров.

Нараства и интересът от страна на украинските клиенти към родните ваканционни имоти. "Надяваме се, че профилът на клиентите ни ще се разшири. Смятаме, че е възможно в страната да започнат да идват и по-богати купувачи", прогнозира Петров.

При жилищните имоти също се очаква ръст в активността и много динамична 2016 г. На много сделки ще се радва и пазарът "на зелено". Данните на ИМОТЕКА сочат, че над половината - 70-80% от новоизграждащите се проекти в София се продават, преди да имат издаден акт 16. Общият обем на сделките "на зелено" от целия пазар пък е около 10-20% в зависимост от квартала. В същото време растат средните цени, които купувачите плащат за апартамент в София. Сделките се сключват най-често в диапазона 70 хил. - 100 хил. евро. Това обаче е цената основно за нови, качествени сгради с добро разпределение и в престижен район.

Според АДРЕС отстъпките ще продължат да бъдат малки и все повече от сделките ще се сключват с ипотечен кредит. Ще има сериозен глад за ново и качествено строителство. Предлагането ще започне да отговаря на търсенето, което не беше факт през изминалата година. Ще има по-видимо съживление на жилищния пазар в по-малките населени места - основно областните градове в страната.