Екотаксата за стари коли поскъпва

Парите

21-12-2015, 08:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нова наредба предвижда намаляване на тарифата за нови автомобили и за тези под 5 години

Екотаксите за внос на по-стари автомобили ще се увеличат, а за новите и за тези под 5 години - ще се намалят. Това предвижда проект на нова наредба на Министерството на околната среда и водите, която беше обявена за обществено обсъждане в края на миналата седмица.

Според таблицата за по-старите коли от 5 до 10 години увеличението е от 253 лева на 260 лева, а за тези над 10 години - от 267 на 275 лева. Реално всеки, който си купи по-стара кола, ще дължи съответно със 7-8 лева повече в зависимост от това кога е произведено возилото.

За да се стимулира покупката на нови коли и съответно да се намали замърсяването на въздуха, за новите автомобили се предвижда намаляване на екотаксата от 146 на 138 лева. Колите на възраст под 5 г. също ще се внасят по-евтино - с 6 лв., след като таксата пада от 200 на 194 лева.

Тези плащания са т.нар. продуктови такси, които се начисляват от държавата за стоки, при чиято употреба се замърсява околната среда. Еднократно при регистрацията на автомобилите се плаща екотакса - т.нар. продуктова такса за рециклиране. В наредбата са обобщени и всички продукти, при които се дължи такса, като старите автомобилни гуми, найлоновите торбички, употребяваните акумулатори и батерии.

Според статистиката годишно у нас се внасят над 200 хиляди автомобила, повечето от които над 5- и 10-годишни, съобщи Би Ти Ви. В момента у нас се плащат най-високите екотакси за автомобили в Европа, а малко купувачи са наясно за какво отиват парите, смятат от бранша на рециклиращата индустрия. Тя се събира, за да се рециклират старите автомобили, но реално екоминистерството не посочва в мотивите си за промяната данни за това колко такси се събират годишно, как точно се използват и защо се налагат промените.

От Асоциацията на рециклиращата индустрия още през октомври протестираха срещу начина, по който екоминистерството управлява дейността по събирането на екотаксите. Според тях годишно се събират около 57 - 60 млн. лв., но не е ясно защо това се прави от частни фирми и как се изразходват средствата. Те се обърнаха с призив за прозрачност и към прокуратурата и омбудсмана, а вече имат готовност да сигнализират с жалба и Европейската комисия.