Вдигат данък заради руснаците във Варна

Мисия Варна

21-12-2015, 15:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Борислав Гуцанов предложи общинския съвет да гласува амнистия за длъжниците на местната хазна

Данъкът за придобиване на имущество във Варна ще бъде увеличен през 2016 г. реши днес комисията по финанси и бюджет. Решението ще стане факт след като бъде одобрено на заседание на местния парламент, планирано за 28 декември. Предложението за вдигането на налога дойде от председателя на комисията Станислав Иванов. По-рано кметската администрация пък заяви, че сред приоритетите й е данъчната тежест за варненци да остане непроменена през следващата година.

Данъкът, който ще бъде увеличен не касае всички жители на града и не се плаща ежегодно. Дължат го само участниците в сделки с имоти. Досега общината прибираше 2,6% от всяка декларирана продажба. Според гласуваното днес предложение данъкът ще бъде увеличен до максимално разрешената от закон граница - 3%.

Най-бурно срещу предложението скочи Борислав Гуцанов от БСП. Той обвини, управляващите че разиграват театър, а Общинския съвет застава като Павлик Морозов на амбразурата. За да продължи руската тема в дебата Светлан Златев от Реформаторския блок цитира прогнози на брокери на недвижими имоти, според който през 2016 г. руските купувачи ще се върнат на имотния пазар у нас. Именно заради това според него си заслужавало общината да започне да събира по-голям налог върху сделките. Златев пое и ангажимента след като тенденцията за евентуални руски покупки приключи, той да внесе предложение за обратно намаляване на данъка.

Според предложението на Иванов допълнителното 0,4-процентно увеличение ще осигури на общината допълнителен финансов ресурс за здравеопазване, образование, социални грижи, спорт, младежки и културни програми, както и за възраждането на емблематични сгради в града.

Сумата, която общинската администрация очаква от увеличението е около 2,7 млн. лева, обясни зам.-кметът Пейчо Пейчев. По сметки на Varnautre, обаче тя ще е около 4,2 млн. лв. при това само ако се запази досегашното ниво на сделките (за около 740 млн. лева годишно) и няма на увеличение, било то заради раздвижване на руския пазар, или от продажбата на големи имоти - търговски площи и цели туристически комплекси, които се подготвят от известно време.

Срещу предложението се обяви и Христо Атанасов от БЗНС "Ал. Стамболийкси", който обяви че не нови приходи, а контрол на разходите ще решат финансовите проблеми на града. Идеята му беше горещо прегърната от зам.-кмета Пейчо Пейчев, който поиска екип от съветници и специалисти да контролират изработването на количествено-стойностните сметки за извършваните ремонти, както и подготовката на конкурсите за избор на нови фирми за строителни дейности в различните варненски райони.

Борислав Гуцанов предложи общинския съвет да гласува амнистия за жителите на града, които не са се издължили към местната хазна. Според идеята му, заимствана от Пазарджик, всеки закъснял с плащането на местни данъци и такси, може да го направи до 31 март 2016-та, без да дължи лихва за това. Предложението му обаче не бе подложено на гласуване, тъй като според председателя Станислав Иванов, трябвало да бъде внесено за разглеждане по установения ред. Това видимо вбеси Гуцанов и той заяви, че дори няма да присъства на сесията на Общинския съвет и предложи ГЕРБ да вземат сами всички решения в собствената си партийна централа. Гневният му изблик беше контриран от Янко Станев с думите: "Вкарай си 26 общински съветници, тогава и ти ще можеш да вземаш решения".