С барокамерата във Военна болница лекуват диабетно стъпало

Животът

23-12-2015, 11:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

577 124 души у нас имат диабет

Над 350 милиона души са болните от диабет в световен мащаб. Броят им нараства пандемично като се предполага, че след 15 години ще достигне половин милиард души. Захарният диабет е водеща причина за смърт в повечето развити страни. Той е сериозен проблем и у нас. По данни на Българското дружество по ендокринология у нас 577 124 души (9,6% от населението над 20 –годишна възраст) са засегнати от това заболяване. Важен проблем е развитието на късните усложнения при болните от диабет, защото те водят до инвалидизация вследствие на ампутация на долните крайници, слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, инфаркти и инсулти. Диабетното стъпало (рани и некрози по краката) засяга около 15% от хората с диабет. Около 40% от всички ампутации на долни крайници са заради дибет.

Хипербарната оксигенация (ХБО) е клиничен метод за лечение в барокамери с кислород под високо налягане, който доставя до тъканите около 20 пъти повече кислород, разтворен в плазмата. Така ХБО води до повишението на съдържанието на кислород в клетките, страдащи от хипоксия. Поради тази причина оксигенацията е подходящ метод за корекция на хипоксията в областта на засегнатото стъпало при болни от захарен диабет.

За периода 1992 – 2014 год. на 5101 пациента е проведено лечение с ХБО в барокамерата на катедрата във Военномороска болница във Варна. Извършени са над 50 000 лечебни сесии.

Ръководителят на Катедра по анестезиология, морска и интензивна медицина в Военна болница във Варна проф. Христо Бозов представи "Хипербарната оксигенация в комплексното лечение на язви при диабетно стъпало". Монографията има обзорен характер, съчетан с личния 20-годишен опит на автора.

В книгата са представени съвременните световни тенденции в лечението на диабетното стъпало, опитът и постигнатите консенсуси на водещите световни специалисти, научни дружества и организации. Изследвани са благоприятните ефекти от приложението на ХБО при лечение на рани от диабетно стъпало, но са представени и контратези. Важно място е отделено на фармакоикономическата ефективност. Разгледани са и съществени въпроси, свързани със зарастването на хроничните рани по принцип.

Монографията е предназначена за всички медицински специалисти, които се докосват до този толкова сериозен проблем – лечението на диабетното стъпало. Лекари, които се занимават с анестезиология и интензивно лечение, обща, съдова, гнойно - септична и пластична хирургия, ортопедия и травматология, вътрешни болести, ендокринология, обща медицина, хипербарна оксигенация ще открият, че мултидисциплинарният подход, съчетан с най – съвременните научни тенденции е изключително ефективен в практиката. Медицинските сестри ще намерят много практически съвети, които ще са от полза в тежките им ежедневни срещи с болни с диабетно стъпало, а самите пациенти - едно помагало и познания за още един сравнително непознат, но много ефективен лечебен метод.

Доц. Мария Брусева – Председател на Варненската асоциация на болните от диабет сподели своя опит като пациент и увереността си, че приложението на този метод трябва да се разшири и извън центровете за ХБО във Варна и София.