Две фирми искат да режат бомби, спешно унищожават 867 тона боеприпаси

Новините

28-12-2015, 08:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Военните подписват, че няма да взимат подкуп

Две фирми са заявили желание да участват в унищожаването на 867 тона опасни боеприпаси, които се намират в складовете на армията. Подали заявление са консорциум "МПИ ЕООД и Делев и Делев ЕООД" и "Експал България" АД, съобщиха за "Труд" от военното министерство.

Преди месец от МО обявиха спешна обществена поръчка, с която се търси фирма, която да унищожи първо 867 тона опасни боеприпаси, чието състояние е "предпоставка за самовъзпламеняване". За останалото количество боеприпаси трябва да бъдат намерени пари, за да бъдат унищожени най-късно до 3 години. По предварителни разчети са нужни около 10 млн. лв. Към този момент всички фирми в България, които извършват утилизация, имат по няколко взрива на сметките си. Същото важи и за тези, подали документи за участие - консорциумът е свързан със собствениците на взривения завод до Петолъчката, а другата фирма има завод до Габрово.
В обществената поръчка е включен за първи път "Пакт за почтеност", който трябва да бъде подписан от МО и фирмите. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.