В селско школо – часове по 40 минути и два класа за година

Животът

29-12-2015, 15:56

Снимка:

ОУ "Христо Ботев"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чакат писмени обяснения от директорката, тя излязла в болничен

Груби нарушения са констатирани при проверка на училището в село Николаевка, община Суворово. Образователни инспектори са били в ОУ "Христо Ботев" в продължение на месец в изпълнение на годишния план на Регионалния просветен инспекторат и в резултат на постъпили жалби, а констатациите са описани в доклад от 190 страници. Това заяви началникът на РИО Венцеслава Генова в отговор на отворено писмо от родители и близки на деца, които смятат, че по отношение на школото се провежда "лов на вещици", а отношението към него и директорката Павлина Иванова е твърде тенденциозно.

Установени са множество груби нарушения на законови и подзаконови актове, липса на контролна дейност от страна на ръководството и на професионална работа от страна на учителите и изключително лоша хигиена, посочи Генова. По думите й учениците не покриват държавните образователни стандарти, не владеят добре българския език, а повечето не можели да осмислят това, което четат. Така например инспекторите решили да проведат анкета сред подрастващите за учебния процес, като третокласниците се затруднили с възприемането на въпросите, а анкетите на второкласниците били попълнени от учителката им.

Освен това се допускало нерегламентирано вземане на два класа за една учебна година, а часовете се намалявали от 45 на 40 минути без съответното разрешение. Констатирани са и мъртви души, а самата директорка се затруднила да посочи точната бройка на възпитаниците. В една от жалбите от родители пък се посочвало, че спрямо дете е упражнявано физическо насилие от шофьор на училищен автобус, за което директорката не е уведомила съответните институции.

Тя самата вече е наказвана със забележка за неправилно усвояване на средства по проект. Сега спрямо нея е започната дисциплинарна процедура по Кодекса на труда, като са й изискани писмени обяснения. Такива е трябвало да бъдат представени до вчера, но това не се е случило, а директорката е излязла в болничен, информира Генова. Тя допълни, че освен от инспектората, ОУ "Христо Ботев" е проверявано и от комисия със служители на Министерството на образованието.

Какви мерки ще се предприемат спрямо административното ръководство ще стане ясно след представянето на обясненията, а междувременно са издадени предписания за отстраняване на нарушенията, включително и от здравните власти.

Според авторите на отвореното писмо пък проверките целят наказване на директорката и дори закриване на училището, "за да не пречи, да не разбунва блатото на т. нар. ни "съвременно" образование и закостенялата от десетилетия образователна система". Според тях училището е независимо, със свободомислещ директор и интересен екип от преподаватели, с гъвкав начин на работа, подкрепящо и въвеждащо всички нови и не толкова нови, но действащи системи за образование.

В последните години учениците са се увеличили три пъти, дейностите и методите на преподаване са се разширили, а крайните резултати са се повишили, твърдят родителите. Според тях школото, в което се обучават около 145 деца, от които две трети пътуващи, дава и нагледен пример как би трябвало да работи реално ромската интеграция в училище.