Празниците отложиха грипната епидемия с две седмици

Животът

03-01-2016, 12:59

Снимка:

razkritia.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Настинки повалиха 355 варненци точно преди Нова година

За ваксини е късно, децата и възрастните най-застрашени

Коледните и новогодишни празници отложиха грипната епидемия с около седмица – две. Вместо тя да настъпи в началото на годината, каквато бе първоначалната прогноза, почивните дни, в които децата не ходят на училище забави заразата, съобщиха епидемиолози. Очаква се тя да настъпи в края на януари.

Световната здравна организация и Европейският център по епидемиология прогнозират тази година причинители на епидемията в Северното полукълбо да бъдат щамовете H3N2 "Швейцария", който е сравнително нов, доказан е през 2013 година, "Калифорния" и познатият ни много добре H1N1, известен повече като "свински или пандемичен грип", каза д-р Ангел Кунчев – главен здравен инспектор, цитиран от "Монитор". Очакваше се, че ще върлува и един от групата В, наречен "Пукет", но ситуацията се променя бързо и не е сигурно как точно ще се променят нещата, допълни той.

Във всички случаи, един от тези щамове ще е основният причинител на епидемията. Предполагам, че ще бъде H3N2 "Швейцария", защото е по-нов и повечето от хора нямат защита срещу него, прогнозира специалистът и обясни, че болните ще го прекарат по-тежко, тъй като той още не е циркулирал у нас и затова те нямат изграден имунитет и антитела.

За ваксини вече е късно освен, ако организмът не е съвсем здрав. Само в такъв случай, ако не кашляме и не кихаме, има шанс да си я сложим и да придобием имунитет по това време на година. Уязвими от грипа ще бъдат най-малките, учениците и възрастните хора. Ако обаче, епидемията е от свинския щам, то с него ще се заразяват предимно децата и хората в активна трудоспособна възраст. Според д-р Кунчев, ако се оправдае прогнозата инфекцията да настъпи в края на януари, в началото на февруари вече ще имаме пик на епидемията.

За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна, каза той, като поясни, че Националният институт по заразни и епидемиологични болести, както и районните здравни инспекции следят много внимателно обстановката в страната.Той припомня, че едва във втората половина на декември беше изолиран първият доказан случай на грипен вирус при дете в София.

Обстановката с грипа в Европа към момента е сравнително спокойна. Единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболяемостта, но и данните са далече от епидемичните, посочи д-р Ангел Кунчев.