Варненски училища намаляват часовете за втора смяна

Животът

04-01-2016, 12:12

Снимка:

novini.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявиха двудневна дървена ваканция в три варненски общини

Сигнализираха за студени стаи в Математическата и Хуманитарната гимназии

Две варненски училища – СОУ "Св. Климент Охридски" и ОУ "Петко Рачев Славейков" са взели решения часовете и междучасията за втората смяна да бъдат намалени, за да могат децата да се приберат по-рано по домовете си. Вероятно ще има докладни и от други учебни заведения, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова.

От две гимназии – Математическата и Хуманитарната са постъпили сигнали за студени класни стаи. За ниски температури в първото училище алармира и майка, която е направила опит да се свърже с регионалната здравна инспекция, но не е успяла. Междувременно обаче е научила, че в сградата на РЗИ също има проблем с отоплението.

И в двете гимназии става въпрос за стаи със северно изложение на четвъртия етаж. Директорите на школата са информирали, че отоплителните инсталиции работят. Тъй като наистина е по-студено директорът на МГ Павлин Петков е взел решение учебните занятия в класните стаи на последния етаж да се провеждат на ротационен принцип – тоест една паралелка да кара само по един учебен час в студените стаи, след което да слиза на долните етажи.

Непрекъснато се променя и обстановката в региона. Днес и утре няма да се учи в община Долни чифлик и в няколко села в община Аксаково – Кичево, Въглен, Изворско и Любен Каравелово. В Дългопол няма да се учи и на 5 и 6 януари. Във Ветрино не се учи днес, а в община Аврен умуват за утре. Учебните сгради са отоплени, но не всякъде може да се стигне лесно до тях, затруднено е и движението на автобусите, коментира шефката на РИО. От инспектората са дали разрешение да се извиняват отсъствията на учениците, които не са успели да стигнат до училищата си.

От Регионалната здравна инспекция информираха, че до момента не са получавали сигнали за ниски температури в училища. Практиката е проверки да се извършват след постъпването на такива, обясниха от инспекцията.