10-годишната Ника стана любимец на публиката на фестивала "Звездите на Камчия"

Варна Лайф

04-01-2016, 15:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Спечели сърцата с изпълнението на молдовска народна песен

10-годишната Ника Дудка от Молдова стана любимец на публиката в изданието на Международния фестивал за детско творчество "Звездите на Камчия", който се проведе в киноконцертната зала на "Радуга" в Санаторно-оздравителния комплекс. Ника спечели сърцата на публиката с изпълнението на молдовска народна песен. Тя става победител във Фестивала за втори път, след като беше отличена от публиката и журито в началото на септември миналата година.

В конкурса за творчество и талант, се включиха млади изпълнители от Русия, Молдова, Румъния, Италия и България, които участват в Седмата творческа среща "Вместе в 21 веке" "Зимняя сказка в Камчии", организирана от Фондация "Устойчиво развитие за България". Те показаха изключителни таланти в четири категории: "Вълшебен глас на Камчия", "Вълшебен музикант на Камчия", "Вълшебният танц на Камчия", "Чародей на Камчия". Децата затрудниха изключително много шестчленното жури, което въпреки безспорния си авторитет заседава дълго, за да определи победителите. То беше председателствано от Александър Андреев – председател на Съюза на артистите във Варна и членове: Наталия Барабанщикова - диригент, поет, певица, художествен ръководител на молдовския хор "Рапсодия" и художествен директор на фестивала "Вместе в 21 веке", Кахабер Онашвили – диригент на световно известния грузински хор Мдзлевари и също художествен директор на фестивала, Тамаз Сагинадзе – солист на Театъра за опера и балет в Тбилиси и проф. Нина Козина – преподавател по модерен балет, Теди Генев – поп певец.

Фестивалът "Звездите на Камчия" се провежда под патронажа на ЮНЕСКО.  Неговата философия е базирана на откриването и развитието на уникалните творчески заложби, които носи в себе си всяко дете. Това е движение, което целогодишно приобщава талантливите деца, техните родители, педагози, творци и артисти, които са съпричастни към идеята. Фестивалът се провежда за девета година, има над 65 издания, като на сцените на "Камчия" са участвали повече от 100 000 деца от 6 до 16 години. Негов творчески директор е актрисата и певица Грета Ганчева.

Часове преди "Звездите на Камчия" в уникалната атмосфера на Славянския център, се проведе и Денят на Грузия, част от програмата на Седмата творческа среща "Вместе в 21 веке" "Зимняя сказка в Камчии", която бе подготвена от големия маестро Кахабер Онашвили, Тамаз Сагинадзе и Наталия Барабанщикова. Само за няколко дни, в своите мастър класове, те успяха да създадат многогласен хор от младите таланти, които изпълниха прекрасни песни на грузински език, сред които "На многая лета" и прочутата "Сулико". Представен бе и известният в целия свят хор "Мдлевари", чиито диригент и художествен ръководител е Кахабер Онашвили. Културата и музиката на Грузия развълнува и трогна присъстващите, които аплодираха изпълненията на крака. На финала на вечерта приветствие поднесе председателят на Фондация "Устойчиво развитие за България" – Станка Шопова.Специални гости бяха членовете на Съюза на поетите и писателите от Москва.

Днес Седмата творческа реща завършва с вечерта на Русия, в която ще се представи ансамбълът "Субботея" с ръководител Елена Корнеева – поет, режисьор, актриса. Формацията ще изнесе богата и атрактивна фолклорна програма.

През последните дни, в които посрещнахме Новата година, в Камчия бе поставено началото на много приятелства и контакти между хора от различни страни, култури и религии, обединени от изкуството и руския език. Тук творците намериха място за среща, за да пеят и танцуват заедно, да пишат поезия, да се учат и да обменят знания едни между други.

Такава е и основната мисия на проекта "Вместе в 21 веке" – за всесттранно сътрудничество и сближаване между народите. Проектът се реализира с различните форми и средства на изкуството – литература, музика, танц, изобразително изкуство, инициатива за реализиране на нови идеи в духовния живот. Той е насочен към хора от всички възрасти, които искат да постигнат духовно общуване.