Почистващи фирми "дублират" техника в различни общини

Мисия Варна

04-01-2016, 15:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изненадваща проверка в полунощ на кмета Иван Портних извади наяве машинациите

Интересна случка се разиграла в 1 часа след полунощ пред Катедралата днес във Варна. Точно в 00:30 часа всички фирми, спечелили конкурс за снегопочистване на отделните райони в града получили заповед от кмета Иван Портних да съберат цялата си налична техника на централния площад "Кирил и Методи". Сборът умишлено бил насрочен за след 30 минути, за да стане ясно каква е техниката на терен в града в момента.

Пред храма чинно се строили над 30 машини, за които отговорниците по райони докладвали, че до момента са почиствали улиците на Варна от натрупалия в неделния ден сняг.

Кметът обаче пренебрегнал докладите и започнал да разпитва шофьорите един по един какво са правили през деня и колко са курсовете им. Сконфузени от неочакваното внимание и контрол, водачите споделили, че са направили по максимум два курса - повечето от тях - по един.

Притеснен от обиколката от камион на камион, един от шофьорите дори изскочил от кабината и хукнал да бяга към градинката зад Театъра. При проверката станало ясно, че една от фирмите - "Хидрострй" не ръси с луга, защото инсталацията й за обезледяващата течност се била повредила. Кметската проверка установила и друг неприятен факт за една за снегочистващата техника, отговаряща за район "Приморски" - на сбора пред Катедралата били докарани за преброяване камиони без гребла.

Още по-интересно станало след няколко часа, когато същите снегорини, уж почистващи Варна бил засечени чрез джипиес системата. Оказало се, че четири от шестте машини на една от фирмите, вместо да чистят във Варна, веднага след проверката са насочени към Девня и Провадия, тъй като същата фирма има договор и с Областно пътно управление за почистване и на републиканската пътна мрежа във Варненска област. 

По повод на случилото се кметът коментира, че ще наложа драстични глоби на фирмите, които отговарят за снегопочистването във Варна, заради несправяне със зимната обстановка в града. "Санкциите ще бъдат за стотици хиляди левове, за което лично уведомих отговорните лица. На 30-ти декември бях уверен, че във връзка с понижаване на температурите фирмите са в готовност за реакция при снеговалеж – имат налична техника, осигурени са необходимите материали, работят дежурни екипи.

Вчера в 22 ч. свиках в общината кризисния щаб и за пореден път получих уверения, че ще се справим със ситуацията. В полунощ наредих да бъде строена наличната техника пред Катедралата. Лично проверих машините, разговарях с всеки от шофьорите. Уточнихме почасов график за работа на машините, включително за влизане в малките улици. Затова не приемам никакви извинения и обяснения, че сутринта градът осъмна с недобре почистени улици. Да, ритъмът в града не бе нарушен - градският транспорт не спря за минута, училищата и детските градини работят, отопление е осигурено в здравните и социални заведения. Но - финансови последици ще отнесе всеки, който не си свърши работата", посочи Портних.

Припомняме, че снегопочиствнето на града се извършва от пет различни фирми за петте района, които се явяват на конкурс по закона за обществените поръчки. Отношение към битката със снега имат и сметопочистващите фирми, чийто ангажимент са спирките, тротоарите и подлезите.