Ръст на обработените контейнери в Пристанище Варна

Парите

12-01-2016, 11:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Сериозно внимание е обърнато на транзитните товари, като очакванията са те да се увеличават

Над 9,6 млн. тона товари са обработени в терминалите на Пристанище Варна през миналата година. Това сочат предварителните годишни резултати за дейността на дружеството.

Годината е успешна за една от най-големите компании в региона, въпреки състоянието на пазарите, които все още се отърсват от ефектите на икономическата криза.

За показателен факт за състоянието на варненската промишленост, може да се посочи увеличеният брой обработени контейнери във варненското пристанище. През 2015-а година те са с 5% повече или над 135 хил. единици.


В пристанището все още се съхраняват тръби и по проекта "Южен поток", но през годината не е имало движение.
Сериозно внимание е обърнато на транзитните товари, като очакванията са те да се увеличават. За миналата година, само по един азиатски проект, в пристанището са обработени над 30 000 тона скъпоструващо оборудване, пристигало във Варна със специализирани тежковози и превозвано до Азербайджан с кораби тип река-море.
Заложеното в инвестиционния план за годината е било изпълнено. Инвестирани са около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника. Обновяването на машинния парк ще бъде една от основните задачи през започващата година.
Разработват се инвестиционни проекти за транспониране на нови методи и технически съоръжения за обработка на зърнени товари. Ключов елемент в инвестиционна програма е подобряването на условията за работещите. През следващите години, пристанищните работници трябва да усетят значително подобряване на битовите условия, както и ефектите от увеличената производителност, която ще бъде постигната с нова техника и съоръжения.
През миналата година в пристанището бе открита нова зона за достъп. Районът, между I-во и II-ро кейови места, стана любим за варненци и гостите на града. Именно с новия облик на зоната пристанището посрещна 10 пътнически кораба и над 3500 круизни туристи. Значително са увеличени възможностите за привличане на различни събития, което носи допълнителни приходи за дружеството, а още през тази година новата зона ще приеме регата "Тол шипс". Районът е така проектиран и изграден, че в оперативен порядък – за няколко часа, и при необходимост, да бъде възстановено основното му предназначение за обработка и съхранение на товари.
Освен ветроходите от "Тол шипс", вече има 4 заявки за пътнически кораби, които ще посетят Варна през активния сезон.
През годината "Пристанище Варна" ЕАД е установило контакти с редица чуждестранни компании, а засилващата се роля на Черно море в търговията между Азия и Европа, може да доведе до включването му по "Пътя на коприната", което ще осигури значителни възможности за привличане на допълнителни товари.