Варна черпи опит от израелски градове за хайтек паркове

Парите

14-01-2016, 16:16

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

65 000 израелски туристи са посетили Черноморието през първата половина на 2015 г.

Варна ще задълбочи сътрудничеството с израелски градове в сферата на тузима, науката и културата. Възможностите за партньорство бяха обсъдени по време на среща на кмета Иван Портний с посланика на държавата Израел в България Н. Пр. Ирит Лилиан, на която присъства и почетният консул проф. Красимир Методиев.

"Проведохме изключително полезна среща, на която обсъдихме традиционно доброто сътрудничество с Израел, подкрепата в реализация на важни за града проекти в различни сфери, възможностите за увеличаването на сътрудничеството в областта на туризма, подобряване третирането на отпадни води, възможностите за контрол на загубите във ВиК мрежата, където израелските компании имат сериозно ноу хау. Обсъдихме възможностите за развитие и надграждане на сътрудничество в сферата на културата, както и предстоящото домакинство на Варна като "Европейска младежка столица" през 2017г.", обясни кметът Иван Портних.

Той допълни, че една от важните теми е била обмяната на опит с градове в Израел, които имат постижения в развитието на хайтек и стартъп паркове. "Поставили сме си за цел да осъществим активни връзки между варненските университети и бизнеса и това са добри възможности. Тези паркове са и начин да задържим младите подготвени хора във Варна. Затова съм убеден, че тепърва ще имаме възможността да надграждане нашето двустранно сътрудничество", каза още Иван Портних.

"През 2017 година Варна е столица на младежта на Европа и това е една много сериозна почва за разработване на сътрудничество в тази насока – можем да разширим контактите на варненските студенти с израелските им колеги. С кмета обсъдихме и възможностите за разширяване на туристическите контакти между Варна и израелските туристически компании, да търсим начини за разширяване на семейния туризъм, историческия и културния", каза посланик Ирит Лилиан. Тя допълни, че през първите шест месеца на м.г. само по черноморското крайбрежие е имало 65 000 израелски туристи, като потенциалът за увеличаване в тази насока е голям.