По 200 души годишно на съд за ментета

Крими

15-01-2016, 09:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-честото нарушение е продажбата на дрехи и обувки, които копират световноизвестни марки

Около 200 души всяка година отиват на съд заради производството на ментета. Те отговарят пред Темида за престъпления против авторските права. Голяма част от тях обаче признават вината си, сочи статистиката на Върховната касационна прокуратура.

Тези закононарушения са регламентирани в два члена в Наказателния кодекс – 172а и 172 б, в които са включени продажбата на стоки с търговска марка без съгласието на притежателя й, както и промишлен дизайн, сортове растения или порода животни. Законът предвижда наказание и за записването, възпроизвеждането, разпространението и излъчването на чужди обекти на авторско право (най вече музикални произведения) без съгласието на носителя на това право.

Според разследващи най-честото нарушение е продажбата на дрехи и обувки, които копират световноизвестни марки. Има обаче и доста дела за имитации на дизайн, като на готовия продукт е поставено логото на друга фирма. Статистиката на прокуратурата сочи, че разследванията на незаконно записване и разпространение на чужди песни и видеоклипове са малка част от общия брой на престъпленията против интелектуалната собственост.