Прогонваме зимата на Атанасовден

Животът

18-01-2016, 08:47

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес имен ден празнуват носещите имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка

Отбелязваме Атанасовден. На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Народните поверия сочат, че на този ден гоним зимата чрез Св. Атанасий. Легендата разказва как той, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет". Лютата зима се уплашила и станала по-мека. На Атанасовден жените не бива да шият и плетат.

Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.

Днес имен ден празнуват носещите имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".