Сменят незаконно шефа на армията

Новините

18-01-2016, 10:18

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прекратяването на мандата е станало без гласуване на Съвета по отбрана

Неправомерна рокада на върха на армията направи военният министър Николай Ненчев. Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще бъде сменен преди да е изтекъл 4-годишния му мандат с мотива, че е навършил години за пенсия. Вместо да бъде произведен в по-висок чин, мандатът на Николов е прекратен три седмици преди да навърши 59 години.

Това се случва, след като министърът не предложи Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност. По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност, докато навърши 62 години. Мандатът на началника на отбраната по закон е 4 години. На 9 февруари вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години. Това е пределната възраст, която позволява на вицеадмиралите да останат на служба. 

"Ще има нов началник на отбраната. Процедурата вече е съгласувана. Тези дни ще го обявим. Вицеадмирал Румен Николов ще бъде пенсиониран", призна тази сутрин пред "24 часа" Ненчев. 

Самото прекратяване на мандата става тихомълком и без да е гласувано открито от Съвета по отбрана. В петък в 17 часа на Румен Николов е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола за махането на вицеадмирала три седмици преди той да навърши 59 години, разказа "Труд", цитирайки свои източници. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито. 

Още през 2014 г. с идването си в Министерството на отбраната Ненчев реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала. Мотивите му са, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че Ненчев не можел да контактува "нормално" с Николов. 

"Така или иначе сме на прага на скандал. Няма друг случай, при който да се гради отношение към началника на отбраната въз основа на политически или личностни предпочитания. 

През годините различни министри са работили с назначени преди тях началници на ГЩ или началници на отбраната и никой не си е позволявал субективност, независимо от своите предпочитания", коментира от своя страна бившият министър на отбраната Ангел Найденов. 

"Сега, при очевидно погазване на Закона за отбраната и въоръжените сили, изискващ най-високото офицерско звание за началник на отбраната, при категоричен мандат от 4 години и при съгласувано от сегашния президент назначение на вицеадмирал Румен Николов без възражения, се демонстрира цинична партизанщина от министъра с мълчаливото съгласие на президента, Дали си дават сметка, че създават опасен прецедент", каза още Ангелов.