Записват деца с наднормено тегло в програмата "Аз успявам"

Животът

18-01-2016, 14:19

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

През миналата година са обхванати 140 момчета и 160 момичета

"Аз успявам" ще продължи и през тази година. Оздравителната програма е предназначена за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания. Записванията стават на адрес: ул.”Селиолу” 39А,е-mail: [email protected] и тел. 052/613 781.

300 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са били обхванати през м.г. от програмата. 140 са момчета, а 160 – момичета. Изпълнението на програмата се осъществява от "Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 – Варна" ЕООД.

Според специалистите през последните години се налага тревожна тенденция за увеличаване на броя на децата с наднормено тегло, вследствие на застоял начин на живот, неправилно хранене и некачествени храни. Това създава предпоставки за много други заболявания в по-късна възраст – сърдечно-съдови, гастроинтестинални, жлъчно-чернодробни и др.

Общинската програма е насочена към подобряване на здравния статус на учениците и предотвратяване на следващо развитие на социално-значими заболявания сред подрастващите (диабет, хипертонична болест, атеросклероза), акцентирайки върху здравословния начин на живот от ранна детска възраст, здравословно хранене и повишаване на двигателната активност на децата.