Спор между Москов и прокуратурата доведе до истерия с ваксините за бебета

Новините

21-01-2016, 08:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ВАП забрани дарените от Турция медикаменти да се употребяват в България. Здравният министър твърди, че те са безопасни

Невероятна бъркотия около бебешките ваксини, дарени от Турция, предизвикаха неколкократните брифинги вчера на прокуратурата и здравния министър. Противоречивите твърдения за годността на петвалентната ваксина "Пентаксим" предизвикаха тревога у родителите на вече имунизирани бебета и взривиха социалните мрежи.

Внесените като дарение от Турция петвалентни ваксини у нас не са разрешени в България и не трябва да се допуска употребата им, обяви вчера след обяд зам. главният прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Няколко часа преди това подопечната й ВАП съобщи официално, че без разрешение за употреба у нас е само друга част от дарението - ваксината за хепатит Б, която така или иначе не се използва и стои на склад. Въпреки това здравният министър Петър Москов заяви, че няма да спре имунизациите с турската "Пентаксим", защото те са поставят на бебетата от лятото насам и са напълно безопасни. Москов не оспори констатациите за ваксината за хепатит.

"Заключенията от проверката почиват и на становище от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ваксините не са разрешени за употреба, а не опасни за здравето. Такива изводи не бихме могли да направим. Считаме, че е допуснато закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно правомощията ни сме оказали на министъра на здравеопазването, както и на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат необходимите мерки, за да не допуснат употребата на тези ваксини", допълни зам. главният прокурор. Тя поясни, че проверката, започнала на 26 октомври м.г., не е приключила. Прокуратурата се е самосезирала от медийни публикации, касаещи ваксините, а ден по-късно е получен и сигнал от медия. 

Ася Петрова не даде никакви подробности защо "Пентаксим" не е разрешена за употреба у нас. От м.г. обаче текат неофициални твърдения, че само един от петте компонента на ваксината има разрешение за употреба от агенцията по лекарствата, а за другите няма гаранция, че са произведени така, че да отговарят на европейските изисквания. 

От здравното министерство вчера качиха на сайта си писмото на ИАЛ до прокуратурата, според което внесената от Турция ваксина е идентична по състав с тази, която се произвежда във Франция, т.е. от компанията "Санофи", с която турският завод има лицензионен договор. Министър Москов директно обяви, че "Пентаксим" няма да бъде спряна - всички 100 000 дози са раздадени на личните лекари и от лятото насам се поставят на бебетата. "Пентаксим"-ът, внесен от Турция, е произведен във фабриката в Лион. Той е същият, който е търгуван преди години", заяви Москов. Министърът уточни, че в завода в Турция френските ваксини единствено се опаковат, но съдържанието се произвежда във Франция. "Разрешението за употреба не значи полезност или вредност, а значи право на търговия на територията на България. "Пентаксим" има разрешение за употреба, но не и за търговия, тъй като в България в момента няма търговец на тази ваксина, който да се е явил на последния търг. Следователно е незаконно търговец, който не се е явил на последния търг, да я разпространява, но не е незаконно министерството, което я е получило като дарение от Турция, да я разпространи", каза още министърът.

Юристи от министерството подготвят сигнал до прокуратурата да разследва кой стои зад тези атаки. "Всякакво съмнение, че това не е същата ваксина, която е поставена във ваксинационния календар в България, е лъжливо и не почива на никакви данни", заяви Москов. Той вече веднъж сезира прокуратурата за опасност за националната сигурност след първите скандали и твърдения, че турските ваксини са опасни и не са разрешени за употреба у нас.

100 000 дози "Пентаксим" и 100 000 дози "Еувакс" бяха дарени на България от Турция след решение на Министерския съвет. Те пристигнаха у нас през пролетта на 2015 г. и с тях се ваксинират бебета на 2, 3 и 4 месеца. Срещу това България дари на Турция 5 млн. дози БЦЖ ваксина. До размяната на дарения се стигна след няколко години провалени търгове в МЗ и постоянни липси на задължителните ваксини за бебета и деца. 

Относителна яснота засега има около ваксината против хепатит Б - "Еувакс", и тя не бива да се използва у нас. От МЗ твърдят от самото начало, че ваксината е приета за всеки случай като резерв при евентуална епидемия сред бежанците у нас. Агенцията по лекарствата е дала специално разрешение за това, макар че ваксината действително не е одобрена в ЕС. Самият Москов вчера цял ден обясняваше, че проверката на прокуратурата е била съсредоточена именно върху ваксината за хепатит.

По скандала с ваксините би трябвало да тече още една проверка и на Върховната касационна прокуратура. 

ПЕТЪР МОСКОВ 

"Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето, отговаря на всички изисквания и ще продължава да бъде прилагана. Изнесената информация, че ваксината не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа. Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и Европейския съюз. Още повече че ваксината "Пентаксим" е тази, която се използва в най-много европейски държави. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, може да ми искат оставката, може да искат нещо от правителството. Но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата."