Бавното разследване вече тласка хората към улично правосъдие

Новините

23-01-2016, 09:37

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Случаите във Враца, Бяла Слатина и Стрелча продължават да са неясни, а обвиненията се сменят според общественото мнение

Враца стана арена на поредно престъпление - бизнесмен беше прострелян пред дома си в деня, в който в града се проведе масова акция на полицията и жандармерията за борба с престъпността.

Бавни действия, противоречиви изявления и паническа смяна на тактиката от страна на съдебната власт повишават напрежението и все повече разпалват желанието на хората за улично правосъдие покрай нашумелите престъпления във Враца, Бяла Слатина и Стрелча. Медиите се надпреварват да излъчват взаимно изключващи се свидетелски показания и медицински предположения, а разследващите са изключително пасивни и сменят обвиненията рязко и немотивирано.

В случая със смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца заради бавното разследване и мудното изготвяне на експертизите в града всеки ден има протести. Вчера в прокуратурата бе внесена онлайн петиция, в която са се подписали близо 30 000 души, с искане за доживотни присъди за обвиняемите.

Снощи във Враца бе организиран и контрапротест в подкрепа на обвиняемите за смъртта на Тодор двама братя. "Ще изкажем несъгласието си с публичния линч. Несъгласието с медийната манипулация и натиска, който се оказва на съдебната система във Враца. Не може медиите да лепят етикети "убийци", "биячи" и т.н. Всеки, който е против това, и всеки, който уважава правосъдието, присъства!", заявяват организаторите.

Самата прокуратура даде повод за напрежението, като първоначално повдигна обвинения на братята Десислав и Иван Дамянови за смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда. Два дни по-късно, след намесата на висши прокурори, обвиненията станаха най-тежки - за умишлено убийство по хулигански подбуди. До момента не е изяснено как точно е настъпила смъртта на момчето. Свидетели на случката разказват различни версии.

Вчера пред медиите се изяви планинският спасител Мариан Иванов, който е реанимирал припадналия Тодор. Иванов се появил, когато младежът и двамата братя вече не се биели. Според него следи от побой имало върху братята, а не върху младежа. "Десислав беше със затворено, насинено око, а Иван - с разбита уста", твърди Иванов. Тримата се карали "кой кой е" и "какво ще стане, като дойде полицията". След това се появила и майката на момчето, която му се скарала: "Стига, бе! Не ти ли писна?!". Той отговорил: "Виж какво ми направиха колата, виж ми огледалото!", а тя отвърнала: "Ти за едно огледало ли си?!". Точно тогава момчето се свлякло. Майка му извика: "Никой да не го пипа! Той си има здравословни проблеми!", заяви Иванов.

Тодор няколко пъти се опитвал да се изправи, но не успявал. Тогава Иванов се намесил и се опитал да го спаси. "Преди да направя сърдечен масаж, гледах за травми по гърдите, той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото, и не се улавяше дори и сърдечна дейност. Никакви наранявания нямаше по лицето, по носа или в устата", разказва планинският спасител и предположи, че причината за смъртта е инфаркт.

Веднага след него по телевизиите се появи майката на Тодор. Тя благодари на Иванов, че е опитал да спаси сина й, но го упрекна, че говори измишльотини и изопачава нещата. Жената категорично отрече да се е карала на детето си и да са разговаряли по начина, по който спасителят твърди.

BTV откри свидетел, който твърди, че е видял побой над Тодор. Служителят от Общински паркинги и гаражи Цветелин Милов е първият, който, независимо от близките, потвърждава, че ученикът е бит жестоко от обвиняемите, след като той тръгнал към тях с бокс. Милов заяви: "Удари ги някъде 4-5 пъти двамата, те повече го биха, и в главата го удряха с плесници, ритаха го, в задното стъкло му удариха главата. По-слабият брат с крак удари лявото странично огледало".

Разследващите твърдят, че имат пълен запис на случката от камерите в района, но засега той не е показан.

СЕРИАЛ

Също толкова неясно е и разследването на сина на кмета на Галиче Ценко Чоков - Мартин. И заради него главният прокурор изпрати висши представители на държавното обвинение в Бяла Слатина. Прокуратурата му повдигна обвинение за нанасяне на средна телесна повреда - счупване на тилна кост на мъж, по хулигански и расистки подбуди, и поиска да остане в ареста. Два съдебни състава обаче - и от Районния съд в Бяла Слатина, и от Окръжния съд във Враца, пуснаха Мартин Чоков под гаранция от 2000 лв. Според съдиите нараняванията по тялото на мъжа били определени в медицинското удостоверение като лека телесна повреда, а не средна. Расистките и хулиганските подбуди също не били доказани.

Неясноти обгръщат и случая с бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев. Той е обвинен, че на 15 януари се е "съвкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние". За това НК предвижда до 10 г. затвор. Вчера обаче стана ясно, че прокуратурата допуска обвинението да се смени с по-тежко, съобщи bTV. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова "съдебно-медицинската експертиза установява типични травми при изнасилване".

ИРОНИЯ

Неизвестни простреляха врачанския бизнесмен Красимир Николов в деня, в който във Враца е обявено провеждането на мащабна полицейска операция срещу престъпността с участието на 14 екипа на полицията и жандармерията. 50-годишният бизнесмен паркирал джипа си пред дома си, когато бил улучен с 6 куршума. Попаденията са в краката му, в ръката и корема, състоянието му е изключително тежко. Простреляният има транспортна фирма с над 100 тира. Окръжната прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство.