Децата ще учат есе и имейл в осми клас

Животът

24-01-2016, 09:42

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Второкласниците трябва да могат да отличават кирилица от латиница

Децата във втори клас ще се учат да различават кирилица от латиница. Те ще трябва също да могат да посочват разликите при четене на текст от хартиена страница или дисплей. Това е залегнало в проектите за новите учебни програми по български език, които просветното министерство публикува в петък на сайта си, съобщава в. "Стандарт". Засега там са качени проектите за втори, шести и осми клас, като срокът за общественото им обсъждане е един месец.

Според програмата децата във втори клас ще трябва да учат как се изпраща електронна картичка и по какъв начин става учтивото общуване през интернет. Ще трябва да могат и да съчинят приказка по зададена предварително тема и герой. Само половината от часовете ще бъдат посветени на нови знания, а 41% от тях остават за упражнения, за да имат време децата да затвърдят наученото. 7% от времето е отделено за извънкласно четене. В осми клас пък ще усвояват как се пише електронно писмо. Тогава за първи път ще учат и как се пише есе по морален проблем. Освен това децата ще трябва да могат да направят и публично изказване по морален проблем. Записано е и как точно ще се формира оценката на учениците - 60% ще бъдат от текущи изпитвания, 20 от контролни и класни работи, а останалата част от друг вид участия, например работа в екип по проекти.

По история децата ще продължат да учат световна история, като паралелно с това усвояват станалото в този период по българските земи. Шести клас е времето, когато те ще учат за основаването на българската държава и периода до падането на България под турско робство. Ще трябва да могат да намират информация за хановете и царете и чрез електронни източници. Досега в този клас се е изучавало Възраждането и Априлското въстание.