Скенер лови бежанци във влака

Новините

25-01-2016, 08:20

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приходите скочили с 12,8 на сто, акцизите с 550 млн. лв.

Нов рентген ще лови бежанци и контрабанда във влаковете. Той ще позволи да се сканират едновременно композициите на два коловоза на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщи за "Стандарт" директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов вчера. Обществената поръчка за супермашината ще бъде обявена до дни. Досега проверки на влаковете почти липсвали.

Нов контролен център пък ще позволи работата на митничарите по граничните пунктове да бъде следена онлайн в реално време. Специализиран екип от най-малко 20 души, разделени в 4 смени, ще наблюдава денонощно работата на колегите им в страната, които проверяват с мобилни рентгени какво влиза през границата.

Приходите са скочили с 12,8%, а акцизите с 550 млн. лв. Според спецслужбите, за първи път от 1989 г. не се отчитали пари от пунктовете на агенция "Митници" към централното ръководство и политическите партии, каза още Танов.

"Хората в контролния център в София ще бъдат напълно независими експерти, заяви Танов. Операторите в София няма да имат връзка с екипите, които извършват анализ на риска и казват кои камиони да бъдат селектирани за проверка. От друга страна, няма да имат връзка с контролните органи, налагащи наказанията", обясни Ваньо Танов пред "Стандарт".

На практика цялата южна граница ще бъде оборудвана с рентгени, които ще излъчват директно картина в София. Цялата инвестиция по доставката на нови рентгени ще е за 13 млн. лв., изграждането на онлайн центъра е за над 1,5 млн. лв.

Шестима от арестуваните преди месец служители на ГКПП "Капитан Андреево" са се занимавали точно с двете мобилни рентгенови устройства на пункта. Те взимали решенията кой да бъде качен на рентгена, след това извършвали сканирането, а накрая определяли санкциите. Тази практика вече е спряна.