Пристанището и яхтклубът се хванаха за гушите заради продажба на лодки

Парите

26-01-2016, 16:56

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пристанището купува нови лодки за детското ветроходство

Яхтите са собственост на Порт Варна, от яхтклуб "Кап. Георги Георгиев" планират протест заради продажбата им

"Лодките, ползвани от яхтклуба "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна", са собственост на пристанище Варна, и единственият начин да се уреди правно въпроса за експлоатацията им, е провеждането на търг за продажба или конкурс за наем. Става дума за плавателни съдове на 35-40 години, повечето от които се поддържат, но все пак отговорността за излизането им в морето, е моя". Това заяви изпълнителният директор на варненския порт Петър Сеферов по повод на създал се конфликт с яхтклуба "Кап. Георги Георгиев", които ползват лодките и базата на пристанището безвъзмездно. По-рано ветроходците изказаха притеснения, че с обявения търг за продажба на 19 яхти се застрашава дейността на клуба и ветроходството в града.

"Нашата цел е да се уреди правно въпросът. Детското ветроходство няма да пострада по никакъв начин", увери Сеферов и допълни, че е много по-нормално пристанището да инвестира във ветроходството и морските спортове отколкото в баскетбол. Няма как обаче да се карат яхти и докерите да плащат за това, подчерта той. Същото се отнася и за базата, ползвана от "Кап. Георги Георгиев", която е собственост на ДП "Пристанищна инфрастриктура" и се оперира от пристанището. Вариантите са отделни части от сградата да бъдат отдадени под наем или базата да се отдаде на концесия, обясни директорът на пристанището.

"И в момента Порт Варна поема разходите по стопанисването на базата. Идеята е след реализирането на търга да се закупят лодки за нуждите на детското ветроходство. Колко ще бъдат те зависи от продажбите", каза още Сеферов. Той подчерта, че няма как служебно сградата да бъде превърната в спортна база, каквото искане са имали от яхтклуба. В отговор на обвиненията за липса на диалог, Сеферов заяви, че срещи са провеждани, но в един момент разговорите са започнали да преминават в ултимативен той от страна на клуба.

От своя страна от "Кап. Георги Георгиев – Порт Варна" определиха продажбата на яхтите като обезличаване на историята на клуба. От там твърдят, че многократно са отправяли предложения за разрешаване на правния казус и са посочвали кои лодки могат да бъдат продадени или бракувани, но не са получавали писмен отговор. Сега от клуба възнамеряват да участват в търга и по възможност да закупят три яхти. За обезпечаването на състезанията и регатите обаче били необходими седем. Относно възможността за определянето на наем за базата, предвид исканите от други ползватели цени, от клуба подчертаха, че нямат възможност да участват в конкурса. От сдружението отхвърлиха твърдението, че лодките са опасни, като заявиха, че те минават преглед всяка година.

Заради казуса с  базата, членове на яхтклуба и родители възнамеряват да протестират идната събота. Основни участници в демонстарцията ще са децата от школата, които смятат да блокират бул. "Приморски" в участъка от едноименния плувен комплекс до пристанището.