Грамадата изчезна - започна ремонт на тротоара пред Общината

Мисия Варна

31-01-2016, 12:41

Снимка:

Фейсбук група "Варна може да защити Морската си градина (обновена)"

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненци разделени за съдбата на символа на протестите

Три години след като беше издигната, Грамадата пред централния вход на Общината изчезна. Причината - започнал ремонт на тротоара. Плочките, макар и сравнително нови - отпреди не повече 5 години, бяха в ужасно състояние.

Грамадата беше натрупана след самозапалването на Пламен Горанов през март 2013 г. По подобие на едноименната поема на Иван Вазов варненци изразиха недоволството от тогавашното управление на града като натрупаха камъни и стари плочки пред сградата на Общината.

Месеци след това варненци вече бяха разделени. Според едни от тях купчината от камъни трябва да остане тук и днес, за да напомня на управляващите за недоволството от 2013 г. и като символ на нерешените проблеми на града. Според други, обаче, грамадата загрозява централната част на града, предизивиква недоумение у гостите му и ни излага.

Общинската администрация няколко пъти преговаря с близките и приятелите на Пламен Горанов за да бъде поставен на мястото друг символ на саможертвата му, но до общо решение така и не се стигна.

Преди година дори се появи идея Грамадата да бъде преместена в обемно сърце от метална конструкция и мрежа, както и стълби, по който да има възможност да се пускат още камъни. Проектът обаче беше приет на нож от привържениците на оригиналната Грамада.

Няколко пъти през последните 3 години в Общинския съвет постъпваха предложения за премахване на купчината с камъни. „Тази Грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и Общинския съвет. Тя беше направена от хората и като реакция към Общинския съвет. Минавайки през избори новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея", коментира пред Дарик радио през лятото кметът Иван Портних и призна, че много често му се налага да обяснява на чуждестранни гости каква е символиката на Грамадата и как се е появила пред общината.

Днес мненията отново са разделени - хората подкрепят и заклеймяват махането на символа на протестите от 2013-а.