Над 1 млрд. лв. тръгват към общините за чист въздух, фитнес и свлачища

Парите

03-02-2016, 09:22

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чиновниците ще се качат на електромобили, общините ще развиват минералните находища

Достъп до 1.2 млрд. лв. за проекти по програма "Околна среда", Националния доверителен фонд и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще получат общините. Те ще могат да кандидатстват с проекти за чист въздух, фитнеси на открито, екокътове, електромобили и др.

Най-големият финансов ресурс - от около 1 млрд. лв., е по новата програма "Околна среда". Над 400 млн. лв. от този бюджет е във водния сектор, съобщи ресорният министър Ивелина Василева. Тя поясни, че става въпрос за проекти на местните управи в Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен (Долна Митрополия), от които вече се чакат предложения.

111 млн. лв. ще бъдат предназначени за общини със силно замърсен въздух, като ще има възможност и за миене на улиците. Други 56 млн. лв. ще отидат за превенция на свлачища край пътищата и селата, което в последните години е един от основните проблеми на малките общини. Отделно от това ПУДООС ще финансира с 61 млн. лв. за довършване на ВиК мрежата в населените места, свързването на пречиствателни станции за отпадни води с канализацията и др.

Наред с това от Националния доверителен екофонд ще бъдат дадени 14 млн. лв. за саниране на обществени сгради. Други 1 млн. лв. пък са предназначени за покупка на държавни електромобили или хибридни коли. Идеята за "зелени автомобили" не е нова, но към момента не е реализирана. Още преди пет години столичният кмет Йорданка Фандъкова лансира идеята за масова подмяна на общинския автопарк с електромобили, а тогавашният икономически министър Трайчо Трайков обяви, че служителите на МВР също трябва да насърчават "устойчивото градско развитие".

Събирането на проекти за ековозилата започва през март, а предвидените 1 млн. лв. за тази дейност няма да покриват изцяло покупката на колата. Критериите обаче точно какви коли ще се купуват, както и с какъв дял ще участва държавата ще се уточняват допълнително.

С регионалното министерство пък се работи по критериите за финансиране с 56 млн. лв. на общините и Агенция "Пътна инфраструктура" за укрепване на терени, където има опасност от активиране на свлачища. Преди да се обяви набирането на проекти, трябва да се изясни как ще се определят приоритетните места край селища и пътища за укрепване, каза екоминистърът.

Министерството разработва и пилотен проект за подпомагане на общините, които стопанисват минерални извори. Очаква се схемата за финансиране да бъде разработена и обявена не по-късно от средата на годината. "Искаме да дадем възможност на общините да развият този потенциал, защото имаме 220 находища с дебит от 4900 литра в секунда, а от този ресурс се използва едва 20%", заяви Ивелина Василева.