Варна сред областите с най-висока заболеваемост от рак

Животът

03-02-2016, 18:05

Снимка:

posredniknews.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

СЗО прогнозира, че броят на новите случаи ще нарасне с около 70% през следващите 2 десетилетия

Онкологичните заболявания продължават да бъдат водеща причина за смърт в световен мащаб. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2012 г. са регистрирани приблизително 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случая, свързани с тях. В навечерието на Световния ден за борба с рака, който се отбелязва на 4 февруари, СЗО прогнозира, че броят на новите случаи ще нарасне с около 70% през следващите 2 десетилетия.

В България диагнозата "рак" през 2013 г. са чули нови 36 825 пациенти според Българския национален раков регистър, като най-висока заболеваемост е регистрирана в областите Хасково, Пловдив и Варна, а най-ниска в областите Смолян, Разград и София-област. Най-често диагностицираните онкологични заболявания са ракът на белите дробове сред мъжете и ракът на млечната жлеза сред жените. Следват туморите на дебелото черво, на простата при мъжете и злокачествените гинекологични образувания при жените.

Ракът е общ термин за голяма група от заболявания, които могат да засегнат всяка част на тялото. Другите понятия, които се използват, са злокачествени тумори и неоплазми. Основна характеристика на болестта е бързото създаване на анормални клетки, които растат извън обичайните граници и които могат да се намесват в съседни части на тялото и да се разпространяват в други органи, като последният процес се нарича метастази. Метастазите са основната причина за смърт от рак.

Употреба на тютюн, употреба на алкохол, нездравословно хранене и липса на физическа активност са сред основните рискови фактори за развитие на заболяването. Има определен брой инфекции, които могат да причинят или да повишат риска от него. Това са хронични инфекции като хепатит В или вируса на хепатит С (които причиняват рак на черния дроб), човешкия папиломен вирус (причинява рак на цервикалния канал) и хеликобактерната пилорна бактерия (която повишава риска от рак на стомаха). Застаряването на населението е друг ключов фактор за развитието на болестта. С нарастването на възрастта нараства и честотата на заболеваемост от рак.

Над 30% от онкологичните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословен начин на живот или чрез имунизация срещу лечими и предотвратими инфекции (HBV, HPV). Други могат да бъдат открити по-рано, лекувани и излекувани. Ранното диагностициране е от съществено значение за много добри резултати или пълното излекуване.

Медицинските дейности при всяко едно онкологично заболяване преминават през следните етапи: диагностика, лечение – ако е необходимо хирургия, химиотерапия, която в болшинството от случаите е задължителна, лъчетерапия и последващо проследяване. Ключов момент за изхода от заболяването е цялостният, затворен цикъл на диагностика и лечение да се проведат в едно лечебно заведение.

Вижте коментар по темата на декана на Факултета по медицина към МУ-Варна и началник на Клиниката по гръдна хирургия в УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Радослав Радев: