Всяко куче с чип за 40 лева

Парите

05-02-2016, 07:23

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма да се глобяват стопаните на големи породи кучета, които ги разхождат без повод и намордник

На всяко домашно куче вече задължително ще се поставя микрочип, решиха депутатите, приемайки окончателните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Мярката ще важи и за конете, но на практика ще обхване само домашните любимци на стопаните, които съвестно ги регистрират. Цената на задължителния чип е около 40 лв. Очакванията са по този начин загубени животни да бъдат откривани лесно, а и да намалеят случаите на изоставяне.

Досега се позволяваше вместо микрочип да се прави татуировка на кучето. С времето обаче изображението избледнява, твърдят експерти. Микрочипът съдържа уникален идентификационен код, който на практика е индивидуалният номер на животното. След поставянето му ветеринарният лекар трябва да въведе данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Регистрацията на домашните любимци и в момента е задължителна при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст. Собственикът регистрира животинчето при ветеринарен лекар, но вече отпада задължението да представя документ за платена такса.

Чипът не е задължителен за котките, освен ако животното не пътува. Изненадващо обаче парламентът се отказа да глобява стопаните на големи породи кучета, които ги разхождат по паркове и градинки без повод и намордник. Текстът не предизвика възражения, при все че през ноември на първото четене на закона парламентът въведе санкции между 50 и 150 лв. за всеки собственик на домашен любимец, който е пуснат да тича без придружител и каишка в населено място.

Ветеринарите пък, които не подават навреме сигнал за пламнала зараза, ще бъдат наказвани още по-строго - техните глоби ще бъдат от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 4000 лв.