Пускат безжичен интернет на пристанището и Морска гара

Мисия Варна

05-02-2016, 10:32

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изграждането на системата е в съответствие с европейските директиви

Безжичен интернет ще има от догодина на територията на пристанище Варна и Морска гара. Съвременната комуникационна система, предоставяща Wi-Fi, ще бъде изградена в района на двете най-големи черноморски пристанища у нас – във Варна и Бургас, след като Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) обяви обществена поръчка за изпълнител на проектирането и изграждането.

Безжичен интернет ще има в районите на Варна-изток, Варна-запад, както и в новопостроения Брегови център в парк "Аспарухово", който ДП "Пристанищна инфраструктура" официално откри на празника на Варна на 15 август 2015 г. Wi-Fi ще има и в откритите части в морето към пристанището.

Внедряването на безжичен интернет ще създаде по-голям комфорт на пасажерите и персонала на акостиралите плавателни съдове, както и на посетителите и служителите на морските гари. Преминаващите през тях свободно ще могат да използват лаптопи, смартфони, таблети и други мобилни устройства, което ще подобри не само личната им комуникация, но и връзката им с отделни институции. Изграждането на системата е в съответствие с европейските директиви за улеснение на корабоплаването, тъй като тя ще осигури бърза и лесна комуникация на корабите, които пристигат и напускат морските пространства в близост до пристанищата.

Чрез внедряването на безжичния интернет ДППИ ще добави и нов съвременен технологичен облик на двете морски гари и пристанищните терминали, като идеята е по този начин да се привлекат допълнителен брой пътници и товари. От своя страна това предполага създаване на условия за икономически растеж и повишаване качеството на обслужване на територията на пристанищата в Бургас и Варна.

Прогнозната стойност на поръчката възлиза на 6 млн. лева без ДДС, като идеята е средствата да бъдат предоставени чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.