Експерт: Лекарствата за грип са ефективни

Новините

08-02-2016, 09:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница са деца

"Лекарствата за грип много ефективни". Това заяви пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Тези лекарства обаче са ефективни в началото на заболяването. Най-добре е човек да ги има вкъщи. Ако се почувства зле, може след като се консултира с лекар да започне да ги приема веднага", обясни той.

"В началото на епидемията 80% от заразените, настанени в болница са деца", допълни експертът. И изтъкна, че през последната седмица в референтната лаборатория по грип бяха получени 120 материала на тежко болни от цялата страна. От тях са доказани 25 случая на "свински грип", три – на "Швейцария" и шест – на "Виктория".

"Ако децата са болни е по-добре за тяхното и за здравето на другите деца да не ходи на училище. Ако детето отиде болно в училище и прекара часове с другите деца, пръски от кашлицата може да попаднат на всички повърхности. Ако другите деца пипнат тези повърхности и след това докоснат лицето си, веднага ще се заразят", категоричен е Кантарджиев.

"Българинът има един много погрешен навик. Когато кашля слага ръка пред устата си, но след това със същата ръка се здрависва или пипа различни повърхности и така може да зарази други хора", коментира още той.