Въвеждат лицензи за спа центровете

Туризъм

09-02-2016, 08:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С наредба определят изисквания за персонал и оборудване

Спа, балнео, уелнес и таласо центровете вече ще могат да работят само ако в рамките на 6 месеца получат сертификат, че отговарят на нужните условия. Това предвижда наредба на Министерството на туризма, която предстои да бъде публикувана в Държавен вестник. За да получат сертификат, центровете ще трябва да отговарят на редица условия. Например балнео центровете трябва да имат медицински персонал, закрит плувен басейн, зона за релакс, термо-терапевтична секция със суха и влажна топлина и помещение за контрастни процедури. Само градските балнео центрове ще бъдат освободени от изискването за закрит басейн. Въведени са и изисквания, които да гарантират безопасността и комфорта на клиентите - обозначение на дълбочината на басейна, настилка, която да предпазва от подхлъзване, наличие на бани и тоалетни на разстояние до 60 м от басейна. От персонала трябва да говорят и чужди езици, като се позволява наличието както на медицински, така и на немедицински служители за съответните процедури.

В спа центровете лекарите няма да са задължителни. За сметка на това задължителният закрит басейн трябва да е с дълбочина от поне 1,2 м. На спа центровете към морските хотели се позволява да имат открит басейн вместо закрит. За спа центровете има и изисквания за задължителни помещения - минимум три масажни кабинета и едно козметично студио с изброено в приложенията към наредбата оборудване. Задължителна е и фитнес секция с шведска стена, кардио зона, зона за мускулни групи, гири и въжета. На разположение на гостите във фитнеса трябва да е и малка кърпа за еднократна употреба. Персоналът отново трябва да говори и чужди езици.

На редица условия трябва да отговорят и уелнес центровете. Те могат да са без басейн. Но трябва да имат две помещения за масаж и едно козметично студио, а част от персонала да говори чужди езици. Фитнесът в тях може да е само с кардио уреди, но трябва да има малки кърпи за гости за еднократна употреба.

Таласо терапевтичният център трябва да има закрит плувен басейн и секция за водни процедури, в която да има друг басейн - терапевтичен. Всички продукти за лице и тяло трябва да се изпълняват с морски продукти. А персоналът трябва да се ръководи от лекар.

Сертификатът на спа, балнео, уелнес и таласо центровете ще се дава за срок от 5 години, като след публикуване на наредбата действащите центрове ще имат 6-месечен гратисен период.