Оптимизация: Спират 4 линии на градския транспорт във Варна

Променят маршрутите на автобуси 9, 32 и 48

Четири автобусни линии във Варна – с номера 2, 3, 15 и 51 да бъдат спрени, предвижда оптимизраната транспортна схема на общината, предложена от превозвача "Градски транспорт". Основният мотив на дружеството е, че въпросните линии се припокриват от други. Така например районът на кв. "Аспарухово" се обслужва от девет линии, като през центъра на квартала преминава транспорт на всеки три минути. Ако 2-та бъде спряна, то ще могат да бъдат увеличени автобусите по линия 12 и те ще са на всеки 20 минути при това от 5 до 22:30 часа.

Маршрутът на линия 51 се припокрива от автобусните линии 109 и 409, които се движат на интервал от 15 минути. 3-та се дублира в основната си част от линия 7, а участъкът от Южна промишлена зона до Цветния квартал е обезпечен от линиите 10 и 13. Автобусната линия 15 се обезпечава с три курса, които по същество в основния си маршрут се дублират с линия 7.

Маршрутът на линия 32, която се обслужва на всеки час, да бъде променен в обиколна линия, предлагат от "Градски транспорт". Така тя вече няма да тръгва от гарата и да следва маршрута на 12-и номер, а ще обикаля района на "Хлебозавода", Терапията и Техническия университет с възможност за прекачване и осъществяване на транспортни връзки в различни посоки. Припомняме, че оптимизацията на транспортната схема и автоматизацията на таксуването на градския транспорт вървят с въвеждането на почасови билети, с които ще сменяме рейса без да доплащаме.

Маршрутът на линия 48 да бъде променен, така че да не минава през бул. "Ян Хунияди" и "Трети март", предвижда още оптимизираната транспортна схема. Така ще се избегне натоварването по бул. "Цар Освободител" в час пик, а в същото време ще се обезпечат работещите в Западна промишлена зона с определени курсове сутрин и в края на работния ден.

През летния сезон линия 9 да се обслужва с начална спирка "Елпром", а не жп-гарата, искат още от общинския превозвач. "Градски транспорт" е изготвил и разписание за 18-те линии, обслужвани към момента от частната фирма "Транстриумф". Предложени са известни промени, касаещи началните и крайните часове на тръгване, както и интервала на преминаване и маршрутите.

До края на 2016-а г. трябва да е готов генералният план за организация на движението на територията на Община Варна. Обществената поръчка за избор на изпълнител беше обявена през декември, а на 19 януари бяха отворени офертите на участниците в конкурса. Планът включва изцяло нова транспортна схема, направена след анализ на потока от пътници в различните части на града, бъдещи велоалеи, зони за паркиране. Изработването му се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие с 200 000
лева.